Alvási probléma

2022.01.07. 16:00

Segít a csend, a nyugalom és a sötét

A magyarok jelentős része alvási problémákkal küzd.

UA

Fotó: Shutterstock

Az életünk egyharmadát alvással töltjük. Természetesen vannak kivételek, akik nem alszanak eleget. A KSH beszámolója szerint a magyarok 60 százaléka panaszkodik fáradtságra, 40 százalékuk szenved alvászavarban. Amellett, hogy az alvás elengedhetetlen tényezője az életünknek, kihatással van az emberek mindennapi életére és teherbíró képességére. Legtöbben az új évben valamilyen fogadalmat tesznek, egyes felmérések azt mutatják, hogy a társadalom jelentős része több időt fordítana pihenésre, amelynek szerves részét képezi az alvás. 

 

A kevés alvás rendkívül rossz hatással lehet az egészségre, és köztudott, hogy káros az immunrendszer működésére, hatással van a vérnyomásra és fogékonyabbá válhatunk a fertőzésekre vagy gyulladásokra is. A jó hír, hogy vizsgálatok fényt derítettek a melatonin nevű természetes hormon pozitív hatására, amely csökkentheti az elalváshoz szükséges időt. A melatonin teljesen természetes a szervezetünk számára. Egy hormon, ami szabályozza a 24 órás ciklusunkat, amely cirkadián (élettani napszaki ütem) ritmusként is ismert. Az agyunk központi részében található a tobozmirigy, ami kapcsolatban áll a szemünkben található fényérzékeny receptorokkal. Amint besötétedik, a tobozmirigy megkezdi a melatonin termelését, ezzel álmossá téve minket. Mivel rövidebbek a nappalok, így ez a hormon ebben az időszakban nagyobb számban van jelen a szervezetünkben, ezért is érezhetjük fáradtabbnak magunkat télen.
 

A megoldás 
 

A helyiségben, ahol alszunk, legyen csend és nyugalom, valamint sötét. Olykor a legapróbb zajforrás is megakadályozhatja, hogy igazán jól aludjunk. Lényeges a jó hőmérséklet beállítása, hiszen sem túl melegben, sem túl hidegben nem lehet jót aludni. A legjobb, ha 20 Celsius-fok körüli a levegő a szobában. Több kutatás is alátámasztja, hogy a magyarok döntő többsége megfelelő hőmérsékletű helyiségben alszik, ezzel is elősegítve az anyagcsere-folyamatokat. Lehetőleg csak pihenésre használjuk azt a helyiséget, ahol alszunk. A hálószoba alvásra való, ezért egyáltalán nem jó, ha technikai eszközök tömkelege vesz körül bennünket. Ez is rossz irányba befolyásolhatja az alvásunkat – mondta el az Észak-Magyarországnak Freund Judit, az arterego.hu szakértője. 

 

A jó alvás feltétele az is, hogy a szervezetünket felkészítsük a pihenésre: lassuljunk le. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes az esti órákban olyan tevékenységbe kezdeni, ami nagyon felpörget. Például elalvás előtt 2-3 órával már ne végezzünk edzést, törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint este 7-ig befejezzük az aktivitást. Ha ugyanis lefekvés előtt tornázunk, edzünk még, testünk endorfin hormont állít elő, ez pedig nehezíti az elalvást. Ne fogyasszunk a tervezett elalvás előtt koffeintartalmú italokat. Fontos továbbá a rendszeresség, ami azt jelenti, hogy igyekezzünk azonos időben kelni és feküdni, ezzel is elősegítve a szervezetünket a pihentető alváshoz – emelte ki a szakértő.
 

(A borítóképen: Életünk nagyon fontos része az alvás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában