Mesemondó verseny

2022.01.17. 15:00

Mátyás királyról mesélhetnek a gyerekek

A József Attila Könyvtár várja a jelentkezőket, akik szívesen mesélnének az igazságos királyról.

Hegyi Erika

Fotó: BI

Mátyás király Gömörben címmel mesemondó versenyt hirdet általános iskolás tanulók részére a miskolci József Attila Könyvtár.
 

A kultúra iránti szeretete miatt is 
 

Egy szabadon választott, Mátyás királyról szóló népmesével lehet nevezni. A verseny időpontja február 22-e, kedd, délelőtt 10 óra. A jelentkezés határideje február 7. 

 

– Mátyás király igazságosságának emlékét sok népmese és monda őrzi, mely a magyar népmesegyűjteményünk jelentős részét teszi ki – hívta fel a figyelmet Grallertné Dudás Dóra, a József Attila Könyvtár könyvtárosa. – A legtöbb mesemondó versenyt Benedek Elek születésnapja alkalmából rendezik meg. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy emlékezzünk Mátyás királyra, többek között a kultúra iránti szeretete miatt. A mesemondó versenyt a születésnapjához, február 23- ához kötődően szervezzük meg. Célunk, hogy népszerűsítsük a róla szóló történeteket, legendákat, és felkeltsük a gyermekek érdeklődését a történelem iránt – tette még hozzá.
 

Online tartalmak 
 

– Könyvtárunk állományában több, Mátyás királyról szóló mesegyűjtemény található, mellyel segíteni tudunk a gyermekeknek a meseválasztásban – hallottuk Grallertné Dudás Dórától. A versenyt megelőző öt hétben Mátyás királyhoz és a hozzá kapcsolódó mesékhez és mondákhoz fűződő online tartalmakkal készülünk, a József Attila Könyvtár Miskolc Facebook-oldalán – sorolta Grallertné Dudás Dóra.
 

Könyvgyűjtő szenvedély 
 

Hozzátette: a magyarok, de számos más környező nép hagyománya is az egyik legnagyobb királyként tartja számon Mátyás királyt. A Bibliotheca Corviniana Hunyadi Mátyás híres budai könyvtára, a reneszánsz kori Európa legjelentősebb gyűjteménye volt a vatikáni állomány után. Mátyás az 1460-as években kezdett el könyveket gyűjteni. Könyvgyűjtő szenvedélyét valószínűleg Vitéz János, Várad püspöke, valamint Janus Pannonius táplálta. 

 

A verseny részletei a József Attila Könyvtár közösségi oldalán találhatók.
 

(A borítóképen: Bacsó Márton is szereti a Mátyás királyról szóló történeteket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában