Fogyatékkal élő emberek világnapja

2021.12.04. 17:30

Egyedi karácsonyfa az elfogadásért (videóval)

Különleges installációt állítottak fel a fogyatékos emberek világnapja alkalmából pénteken Miskolcon.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A segédeszközökből épült közel 4 méteres egyedi installációt – egy különleges karácsonyfát – a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely közösen, a Miskolci Egyetem Gyógypedagógiai Tanszékének közreműködésével hozták létre, és állították fel tegnap a miskolci Városház téren. A művészeti koncepciót Bakos Szél Kata képzőművész álmodta meg. Az installáció belsejében egy kivilágított szív található, a fa belsejét „vérerek” hálózzák be. Üzenete, hogy a fogyatékossággal élőktől első ránézésre a sztereotípiák alapján elfordulunk, de ha közelebb megyünk hozzájuk, láthatjuk, hogy belül ugyanolyan érző emberek, mint bárki más. Az alkotást december 6-ig láthatják az érdeklődők.

A közösség erejével

A legfontosabb feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk az akadályok leküzdésében a fogyatékos emberek számára. Hiszen minden ember ugyanarra vágyik, hogy az életben ne érjék hátrányok, és teljes értékűnek tekintsék. Az önkormányzat támogatja azokat a szervezeteket, amelyek ezt a feladatot vállalták – mondta köszöntőbeszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere.

1992 óta december 3-a a fogyatékos emberek nemzetközi napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint hatszázezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. Miskolcon nagyjából tízezer fogyatékos személy él, ami közvetlenül negyvenezer ember érintettségét jelenti. Miskolcon közel húsz éve működik a fogyatékosságügyi szervezetek összefogásaként a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely.

Már tavaly elképzelték, de csak idén tudták megvalósítani a művészi alkotást. Most azonban egy hónap alatt összehozták. Ezt csak a részt vevő szervezetek összefogásával, az önkéntesek munkájával tudták elérni, amely jól szimbolizálja a közösség erejét – hangsúlyozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke, a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely képviselője.

(A borítóképen: Veres Pál a fánál az átadóünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában