évgyűrűk

2021.10.18. 07:00

Otthonban is szép az élet

Az októberi idősek hónapja ünnepivé teszi a Szépkorúak Háza lakóinak mindennapjait.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónk küldte

A legtöbb nyugdíjasokkal foglalkozó bentlakásos intézmény ünnepli és köszönti a saját lakóit az október 1-jei idősek világnapja kapcsán. A miskolci Szépkorúak Háza Idősek Otthonában azonban egész hónapban rendezvényeket szerveznek számukra. Október 8-án, pénteken tartották a programsorozat ünnepélyes megnyitóját. Egyúttal az épület felújított Szent Rita-kápolnáját is felszentelték a történelmi egyházak képviselői ökumenikus istentisztelet keretében.

Szép kulturális élmény

– Az ENSZ 1991-ben vezette be az idősek világnapját. Mi minden évben kiemelten kezeljük ezt az ünnepet, sőt nálunk egész október az idősek hónapja – mondta Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a Szépkorúak Háza ügyvezető igazgatója. – Alapvetően most munkatársaink készültek lakóink számára. Aztán felemelő és megható műsort adtak a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumának tanulói. Végül meghallgathatták Ruszkai Éva Klára, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatójának gyönyörű énekműsorát. A szépkorúak egyébként már szeptember vége óta nagy izgalomban vannak, hiszen kisebb produkciókat ők is vállaltak az ünnepélyes megnyitón.

Kápolnát kapott a ház

– A különleges napon bíráltuk el művészeti pályázatunkat is, amelyet ellátottainknak hirdettünk meg arról, hogy ők hogyan látják magukat a 21. században idősként. Ennek keretében nagyon szép versek és novellák születtek, amelyek az Otthonunk naplója című havilapunkban olvashatók. Ezt honlapunkra feltöltjük digitális formában, hogy a rokonok is hozzáférjenek. Október 8-ra időzítettük az akadálymentesített Szent Rita-kápolnánk felszentelését is, ahol azóta rendszeresen tartanak szertartásokat a különböző felekezetek papjai és lelkészei. Lehetőség nyílik rá, hogy lakóink egyénileg, többen vagy látogatóikkal bemenjenek oda imádkozni. Szinte minden napszakban tartózkodik ott valaki, és sokan kérik Szent Rita közbenjárását, aki a reménytelen ügyek védőszentje – osztotta meg az ügyvezető.

Minőségi idő együtt

– Magyarországon minden ötödik ember 65 éven felüli. Számuk évről évre növekszik, és egyre magasabb életkort élnek meg. Az idősotthonok szerepe is felértékelődött. Azoknak, akik a beköltözés mellett döntenek, általában nincs hozzátartozójuk, vagy a még élő rokonaik nem egészségesek. Esetleg más okból, például munka miatt nem tudnak róluk gondoskodni. Mi nemcsak ősszel, hanem egész évben szervezünk lakóinknak rekreációs és az évszakokhoz, ünnepekhez kötődő programokat. Például közös főzéseket, ahol minőségi időt tölthetünk együtt. A következő alkalmunk egy vicces vetélkedő lesz énekes műsorral. Szociális munkás hallgató gyakornokunk Elvis bőrébe fog bújni. A rendezvények mellett persze a pihenőidő ugyanolyan lényeges, mert az idősek hamarabb elfáradnak. Fontos célunk, hogy ellátottjaink úgy érezzék, hogy jó a Szépkorúak Házában élni a mindennapokban is. Erről nálunk a 85 és fél év körüli átlagéletkor tanúskodik – magyarázta Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella.

(A borítóképen: Az ünnepélyes keretek közt felszentelt kápolnát szívesen használják a lakók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában