előadás

2021.10.01. 19:00

Mozivásznon láthatta a versklipjét

Nagy álma egy saját verseskötet, kedvencei a szójátékok, a hangsúly a játékosságon van, nem feltétlenül a mondanivalón.

Nagy-Hankó Krisztina

20210921 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Para címmel készítettek előadást a miskolci Zrínyi Gimnázium 12. évfolyamos drámatagozatosai.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Múlt héten volt premier-előadásuk az osztálytársakkal, a továbbtanulásban is a színészet a fő cél, de B tervként szóba jöhet a magyar–dráma szakos tanári pálya – mondta Szabó Zalán. A miskolci középiskolás korábban gyerekszínészként is dolgozott, de most inkább tanulmányaira koncentrál. Versklipjével bekerült egy rangos országos filmfesztivál versenyprogramjába. Saját bevallása szerint számára is új volt a műfaj, hiszen azelőtt még soha nem alkotott ilyet. Zalán májusban lett nagykorú, a Zrínyi Ilona Gimnázium dráma tagozatának utolsó éves diákja. Sokat olvas, az irodalom, a versek, a zene és a dalszöveg régóta közel állnak hozzá. Általános iskolás volt még, úgy hatodikos lehetett, amikor már írt különböző szövegeket – emlékezett vissza. Slam poetryvel a gimnázium első évétől foglalkozik és lép közönség elé.

Évekkel ezelőtt kezdődött

A Zrínyiből sokan járnak slam poetry eseményekre, így találkozott először ezzel a műfajjal. Az első szövege, amellyel debütálni szeretett volna, nem sikerült túl jól – állította a fiatal. Hozzátette: nem is baj, hogy végül nem adta elő a közönségnek. A drámatanára biztatta, hogy jó úton halad, de még sokat kell fejlődnie. Egy fél év elteltével újra próbálkozott egy másik szöveggel, és azzal sikert aratott. A műfajt értő és már régóta művelő idősebb kollégák „újdonságnak” találták a szövegét. Ez akkor lökést adott ahhoz, hogy érdemes továbbra is ezzel foglalkoznia, pontosabban ezzel is. Azóta sokat fejlődött, a szövegei egyre jobbak, és már nem „utálja” azokat. Ugyanis korábban jellemző volt rá, hogy egy idő után elkezdte utálni az előző írásait – mondta Zalán. Mostanában ez ritkán fordul elő.

Jöttek a sikerek sorban

Múlt héten a jubiláló, ötvenedik miskolci slam poetry bajnokságon első helyezést ért el. Azt megelőzően Budapesten az országos slam poetry verseny előválogatóján járt, ahol bekerült a döntőbe, amely október 29-én lesz. Többnyire versengenek a szövegírók – helyezéssel jár egy-egy ilyen rendezvényen való szereplés. Eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy nem verseny volt, amikor egy egri felolvasóest meghívott vendégeként szerepelt, illetve egy miskolci eseményen – tudatta Zalán. Nemcsak a gimnáziumban, de már az általános iskolában is dráma tagozatos volt, ennek is köszönhetően szeretne színész lenni. Emiatt sokszor jár szavalóversenyekre, vagy nevez be pályázatokra. Így került képbe a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének közös pályázata. Lényege az volt, hogy bárki jelentkezhetett, akár határon túlról, külföldről is magyar nyelvű verssel vagy szavalattal. A verseny a járvány miatti lezárás idején zajlott, még 2020-ban. Előre felvett videóval kellett nevezni, mellyel a középdöntőig jutott – magyarázta Zalán. Ott újabb feladatként jött, hogy a verset verskép formájában kellett feldolgozni. Azzal pedig a döntőbe érkezett, melyet végül az újabb lezárás miatt nem tartottak meg. Azonban felajánlották a lehetőséget, hogy a Bujtor István Filmfesztivál „versklip” kategóriájába nevezési díj nélkül bejuthat a produkciója. Végül itt is beválogatták a legjobbnak közé, hiszen a versenyprogramban láthatta a közönség a versklipet.

Megszeppenve nézte

Rendkívül jó érzés volt, és biztató, hogy elsőre sikerült megütni a szintet

Szabó Zalán

Díjazásban ugyan nem részesült, de hatalmas elismerés számára, hogy olyan filmek között kapott helyet az „amatőr produkció”, melyekben neves magyar színészek szerepeltek – mondta a fiatal tehetség. A versklipet ugyanis iskolás társaival készítette, ahogyan ő fogalmazott: „nulla büdzséből”. A filmfesztivál Balatonszemesen volt nyár végén. A vetítéseken részt vett Zalán is barátjával, Bodó Balázzsal, aki a versfilm zenéjét készítette. Mindketten megszeppenve nézték saját filmjüket, kissé kellemetlenül is érezte magát közben – állította Zalán. Hiszen a mozivásznon kivetítve felfedezett olyan hibákat, amik addig a laptop monitorján nem voltak szembetűnők. Mindeközben rendkívül jó érzés volt, és biztató, hogy elsőre sikerült megütni a szintet.

(A borítóképen: Zalánnak a közelmúltban volt a premier-előadása az osztálytársakkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában