Kertművelés

2021.10.18. 15:00

Készüljünk fel jól a télre!

Még ha parkosított udvarunk vagy kertünk van, akkor is akad tennivalónk vele.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre többen szánják rá magukat, hogy parkosítsák az udvarukat, sziklakerttel, kerti tóval vagy csobogóval, évelő növényekkel, virágoskerttel, gyepszőnyeggel. A rossz idő beálltával, közeledtével azonban nem árt áttekinteni, milyen tennivalóink is akadnak egy ilyen portán.

Ültessünk árvácskát!

Az egynyári növények mostanra nagyrészt levirágoztak, tönkrementek, vagy ha nem, már akkor sem gyönyörködhetünk bennük sokáig. – Ezeket nyugodtan távolítsuk el, a talajt pedig, ha nem is ássuk fel, de egy kicsit nem árt megmozgatni. Itt a nagyszerű alkalom, hogy árvácskát ültessünk, ha nem szeretnénk tavaszig várni a színes virágokkal.

– Ezek a kis virágok jól tűrik a hideget, a jó idő beálltával pedig újra virágba borulnak. Az ideális idő, amikor árvácskát kell ültetnünk, akkor van, amikor a talaj hőmérséklete 7–18 fok közt van – mondja Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Szintén ajánlja a felszabaduló helyre a krizantém ültetését, amely egyébként minimális téli gondozással évről évre megújulhat. Ügyeljünk rá, hogy a növényt jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben nem a hideg jelenti a krizantém végét, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

A tavaszi hagymás, gumós növények ültetésével sem késtünk még el, ilyenkor kerülhet a földbe a nárcisz, tulipán, kála, frézia, liliom, dália és egyéb hagymás, gumós növény, amelyekben tavasszal azonnal tudunk gyönyörködni.

– Ha a cserjék sárgulásnak indulnak, lehajlanak az ágaik, vagy öregedni kezdenek, akkor ideje visszavágni őket. A növény ugyanis ilyenkor visszaszívja nedveit a gyökereibe, ha nem vágjuk vissza, elhalhat. A bokrokat és cserjéket körülbelül a méretük negyedére kell visszavágni. Ez persze a bokor vagy cserje fajtájától függhet. A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről, mivel az egyébként nem jut elegendő friss levegőhöz és napfényhez, és korhadásnak indulhat – magyarázza a szakember.

A már kopár, száraz ágvégeket viszont ne vágjuk vissza az orgonának, azáleának és egyéb tavasszal virágzó bokornak, mert jövőre kevesebb virága lesz.

– Kapcsoljuk ki a vízcsatlakozásokat, és eresszük le a vizet a csapokból és az öntözőeszközökből, nehogy kárt tegyen bennük a fagy. Szereljük le a tószivattyúkat, és szükség esetén telepítsünk jegesedésgátló szivattyút. A kerti tó fölé érdemes védőhálót kifeszíteni, azokat a növényeket, halakat, amelyek számára nem elég mély a víz a teleltetéshez, szintén vigyük védett, fagymentes helyre – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea.

(A borítóképen: A parkosított udvart is fel kell készíteni a télre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában