Autógumicsere

2021.10.01. 09:00

Elkezdődött a „téli szezon”

Egyre több gumiszervizhez érkeztek meg a téli szezon abroncsai, de vajon megéri máris lecseréltetni a nyári szettet?

Dózsa Gergely

20201128 Szekszárd A hideg közeledtével az autókon le kell cserélni a nyári gumikat télire, a balesetmentes közlekedés érdekében. Téli gumi felrakás illusztrációs Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: MW

Elkezdődött a gumiabroncsok téli szezonja, és ennek jegyében egyre több szervizben feltöltötték új készletekkel a polcokat is. Már szeptember elején megkezdődött az áruk rendelése és a használt téli gumik beszerzése is. Viszont érdemes-e minél hamarabb bevásárolni addig, amíg maradt valami a választékból? A hivatalos szakértői és gyártói ajánlás szerint tartós 7 °C, vagy az alatti hőmérsékletnél érdemes a váltás. Ugyanis a téli abroncsok összetétele egy, a nyárihoz képest sokkal puhább és rugalmasabb anyag, és ezzel a maximumtartománnyal érhető el az optimális tapadás és kopás.

Nincs fix

A miskolci Gumibazár egyik munkatársával beszéltünk, hogy ő mit ajánl a vásárlóknak. Elmondása szerint nincs egy fix dátum vagy esemény, amihez kötni lehet a gumi cseréjét, hiszen a téli szezon igazán elnyúlik. Általánosan a nyári idény kezdetét március és május közé teszik, míg a téli szeptembertől egészen februárig húzódik. Részben a hosszan elhúzódó szezon miatt nem érdemes már most váltani, hiszen a folyamatosan fennálló igény miatt sok helyen még március 15-éig is lehet találni bőséggel téli gumit.

De ha nem most, az idény elején, akkor mégis mikor érdemes vásárolni? A Gumibazár munkatársa szerint van pár nap, amikor nagyobb a forgalom, amik általában ünnepekhez vagy valamilyen különlegesebb napokhoz köthetőek. Az egyik első ilyen mágikus dátum a szeptember 1., az iskolakezdés miatt, ugyanis az az elképzelés, hogy ha már viszik a gyereket suliba, akkor biztonságosabb a téli gumival. Ez az elképzelés nem túl stabil lábakon áll, és nem is követendő példa. Hiszen akárhogy is nézzük, szeptember eleje sokkal közelebb van az átlagosan 20-25 fokával a nyári időjáráshoz, mint a téli fagyokhoz. A másik ilyen még a szüreti időszak, amikor is sokan utaznak el vagy családhoz, vagy rendezvényre, és úgy érzik, ehhez a kiruccanáshoz már kell a téli szett.

Gyakran szokták ajánlani még az október 15-ét is, ez igazából semmilyen eseményhez nem kötődik, és már nem is igazán tudják a gumiszervizekben sem, hogy miből ered a dátum. Október 31. és november 1. környéke is igen felkapott, amikor is egyrészt a halottak napja miatti hosszabb utazások kapcsán cserélik az abroncsokat. Másrészt pont erre az időszakra esik az óraátállítás, amit sokan a tél kezdetének is tartanak.

Ez az időszak, vagyis október vége, november eleje már nincs olyan messze az igazságtól, ugyanis ekkor már 10-15 fokos átlaghőmérséklet figyelhető meg napközben. A lapunknak megszólaló gumiszervizes szerint azonban leginkább akkor érdemes a téli gumi felrakása, amikor már reggel elő kell kapni a kesztyűtartóból a jégkaparót. Ugyanis ha addig használjuk a nyári szettet, semmi hátrányát nem fogjuk érezni. Az első ilyen deresebb reggelekkel pedig jön általában az utak eljegesedése is, amikor már jobban járunk a téli abroncs adottságaival.

(A borítóképen: Felkerül a téli szett (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában