Állatvilág

2021.09.14. 14:00

Lecsapnak az állatrendőrök

Az állatkínzásos esetek során állatvédők segítik majd összehangoltan a hatóságok munkáját.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Állatrendőrséget indít útjára nemzetközi példák alapján dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat (NÁSZ) Egyesület elnöke. Mindezt 2021. szeptember 8-ai sajtótájékoztatóján jelentett be, amellett, hogy nem indul a 2022-es országgyűlési választásokon – írja sajtóközleményében a NÁSZ.

Hiánypótló szervezet

A képviselő kezdeményezésével az állatvédők régi álma valósulhat meg, amelyről már az Állatrendőrséget Magyarországnak! (ÁRMO) mozgalom révén sokat hallhattunk. A NÁSZ Egyesület 2021 tavaszán nem reprezentatív kutatást végzett, amelyben 105 civil állatvédő szervezet, majd a lakosság is részt vett. Ebből kiderült, hogy az emberek túlnyomó többsége támogatja az állatrendőrség felállítását. Nagy volt az egyetértés abban is, hogy a szervezetnek regionális szinteken és a hatóságokkal – önkormányzattal, közterület-felügyelettel, rendőrséggel, kormányhivatali szervekkel – együttműködve kell dolgoznia.

Bejelentővonal és járőrök

– Hosszas előkészítő munka után a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesülettel állítottuk fel a magyar állatrendőrséget. Ez egy gyűjtőfogalom, amely hivatásos és nem hivatásos állományú állatrendőröket is magába foglal – mondta dr. Fülöp Erik. – A szervezet elsősorban a megkínzott kutyákra, macskákra fókuszál, de kiterjed a figyelme a haszonállatokra is. Alapvetően az amerikai San Antonió-i állatrendőrség példáját vettük alapul, akik nem hivatásos állatrendőrként, de már 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Tehát a hozzánk tartozó állatvédő szervezetek és a hatóságok együttműködését koordinálnánk. Részt veszünk majd a mentésekben, és segédkezünk a bajba jutott, sérült állatok biztonságos elhelyezésében. Egy bejelentő telefonszámot, illetve weblapot is üzemeltetni fogunk azért, hogy könnyebben eljusson hozzánk az állatkínzásos esetek híre. Továbbá igyekszünk járőrszolgálatot is biztosítani és adott esetben a jogszabályi hiányosságokra is felhívni a hatósági partnereink figyelmét. Emellett jótékonysági akciókkal, érzékenyítő foglalkozásokkal hangsúlyozzuk az állatvédelem és a felelős állattartás fontosságát már gyermekkorban.

Országos ernyőszervezet

Az állatkínzást kísérő büntetésnek szigorúbbnak kellene lennie dr. Fülöp Erik szerint.

– Kevés olyan állatkínzásos eset van hazánkban, ahol valóban meglesz az elkövető, és egyáltalán eljut vádemelési szakaszba az ügy. Az pedig szinte elenyésző, hogy valaki börtönbüntetést kap állatkínzásért. Annak ellenére, hogy több nemzetközi tanulmány bizonyította: az állatkínzókból a későbbiekben komoly, emberekre is veszélyes bűnözők válhatnak. Célunk, hogy ezeken a mutatókon javítsunk. Fontos, hogy minél több állatvédő szervezet és civil aktivista csatlakozzon hozzánk, és országos lefedettségű ernyőszervezetet hozzunk létre, amely javítja az állatvédelem hatékonyságát. Már 101 civil szervezet jelezte, hogy szívesen részt vennének a közös munkában. Az önkénteseknek a jogszabályi keretekhez igazítva kétnapos online oktatást szervezünk. Erre a belépő egy teszt lesz, amivel megszűrjük a jelentkezőket, és eldöntjük, hogy kire milyen feladatot bízunk – ismertette a képviselő.

A részletek iránt érdeklődők itt tájékozódhatnak: www.nasze.hu

(A borítóképen: Dr. Fülöp Erik egy mentett kutyával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában