Egészség

2021.09.05. 14:00

Gyorsan terjednek a kórok a gyermekek közösségében

Új közösségbe kerüléskor a gyakori megbetegedés szinte elkerülhetetlen.

Apagyi Beáta

Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ

Fotó: Shutterstock

A gyermek bekerül egy közösségbe, pár nap alatt megfázásra utaló tüneteket produkál, gyógyulás után ismét megbetegszik társai között, ennek köszönhetően több napot tölt otthon, mint a tanító közegben – ugye szülőként nem ismeretlen a jelenség? A három év alatti gyermekek évente akár 6-8 alkalommal is megfázhatnak, hiszen a szervezet először találkozik olyan vírusokkal, amelyek ellen még nem tudja felvenni hatékonyan a harcot.

Szabad út a vírusoknak

Török Lajos gyermekorvos szerint a gyakori megfázás kellemetlen velejárója a közösségbe kerülésnek. „A gyerekek nyáron meglehetősen sok időt töltenek a szabadban, így minimalizálódik a fertőzés esélye. Ősszel azonban a közösségbe kerülés, a csúnya, nedves időjárás szabad utat enged a vírusok támadásainak. Ezt elkerülni sajnos nem nagyon lehet, hiszen a közelség miatt a gyermekek között gyorsan cserélődnek a kórokozók; a jelenség körülbelül egy hónap után normalizálódik.”

„A krónikus betegségben szenvedőknél különösen oda kell figyelni a fertőzések megelőzésére. Ezekre az esetekre vannak úgynevezett gyógyszeres vagy természetgyógyászati készítményekkel történő immunerősítő kúráink, amelyekkel felkészítjük a gyermek szervezetét. A kúráról azonban mindenképp előzetes egyeztetést kell folytatni a család gyermekorvosával, védőnőjével” – hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

„Iskola-, óvodakezdés idején a vitaminokat is érdemes elkezdeni adagolni, kifejezetten a D-vitamint, hiszen a napfényes órák száma folyamatosan csökken, arról nem is beszélve, hogy a csemeték egyre több időt töltenek a zárt terekben. A vitaminok mellett ugyanilyen fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás is” – tette hozzá Török Lajos. A megfázást illetően a megelőzés is fontos, meg kell tanítani a gyermeket a kézmosás, tüsszentéskor a zsebkendő használatának fontosságára, hiszen a vírusok úgy terjedhetnek a leg­gyorsabban, ha kezünkre kerülnek, amivel utána megérintjük szánkat, szemünket, orrunkat. Ugyanennyire lényeges a réteges öltözködés is, a csemete a rétegeket a hőmérséklet alakulásának megfelelően tudja variálni.

Minőségi alvás kell

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, ahogy a vitamindús táplálkozás is, melyre a fentiekben a gyermekorvos is kitért.

(A borítóképen: Iskolakezdéskor gyakori a megbetegedés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában