környezetvédelem

2021.09.17. 14:30

Eldobható műanyag pohár helyett jól jön a repohár

A repohár koncepciója nem túlságosan bonyolult.

Dózsa Gergely

Forrás: ÉM

Fotó: BALINT KOVACS

A poharak, amiket most használunk, szó szerint egyszer használhatóak, aztán repednek, törnek és könnyen gyűrődnek is, ha csak táskába szeretnénk rakni azokat. A karbonlábnyomunk csökkentése érdekében jelent meg a repohár, ami a honlapja állítása alapján 60-70 százalékkal csökkentheti ezt a számot azokon a helyeken, ahol bevezetik. Előnyei közé sorolják még, hogy akár 100-szor is elmoshatóak ezek a poharak.

Visszavihető

Elméletben egyszerűnek hangzik, ahol bevezetik, ott megveszi a vendég a sört, fröccsöt vagy kólát, és egy ilyen poharat kap, azt pedig magával viszi, mivel minden megrendelőhely külön mintája egy szuvenírként is szolgálhat. Ha viszont nincs kedve hazáig hurcolni, mert már van otthon ilyen, vagy csak nem tetszik neki, akkor egyszerűen visszaviszi a pulthoz, és visszakapja a letéti árat, ami sok helyen nagyjából 500 forinttal egyenértékű. Azonban az első komolyabb probléma ennél a letéti rendszernél jelenik meg. Elméletben ugyanis, ha visszavisszük a pulthoz, akkor visszakapjuk a letétet, és a pohár kimosásra kerül, így visszakerül a körforgásba. Ha még egy kört szeretnénk, akkor a meglévő poharunkat használhatjuk. Viszont a gyakorlat itt is eltér az elmélettől, ugyanis a fesztiválozók kételkednek abban, hogy a mostani repohárrendszer működne.

Most, hogy a dolgok visszaálltak egy hozzávetőlegesen normális kerékvágásba, több fesztivált is megtartottak, és ezek jó részén használtak is repoharakat. Az ilyen eseményeken részt vevők leginkább arra panaszkodtak, hogy nincs jól megoldva a visszaváltás rendszere. Volt olyan, hogy az ígéret ellenére nem a helyszín bármelyik pultjához lehetett visszavinni, hanem csak ahhoz a pulthoz, ahol a poharat kaptuk. Ez pedig nemcsak olyan problémát okoz, hogy nem kapjuk vissza a pénzt, hanem ha máshol is akarunk fogyasztani, akkor kapunk még egy poharat és még egyet addig, míg nem marad annyi pohár nálunk, hogy sokszor úgy járnak, mint a hagyományos eldobható műanyag, és otthagyják valamelyik padnál vagy kidobják azokat. Problémát okozott még több embernek is, hogy volt olyan fesztivál, ahol a visszavételt időhöz kötötték, azaz 10 óra után már nem vettek át, viszont ennek ellenére még adtak el.

(A borítóképen: Használják a repoharat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában