Kvaterka

2021.09.20. 15:00

Bográcsos mellé illik a bor

„Borral főz a borász” – így szólt a meghívás a rendezvényre, ahol a bográcsban főtt étkeké volt a főszerep.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A rendezvénnyel egy időben zajlott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záróeseménye, amelynek rendszeres kísérőrendezvénye az Avasi Kvaterka. A szombat esti eseményen számítottak külföldi vendégekre is, akik a moziünnep után felsétálnak a belvárosból a pincékhez.

Felfedezhető történelem

Az Avasnak vannak olyan kultikus területei, amelyek ismeretlenek még a miskolciak számára is. Sokan még ma sem tudják, hogy hol van az amfiteátrum, vagy hogy mi az a Békás vagy a Mélyvölgy. Azoknak a gasztro-kulturális rendezvényeknek köszönhetően, amelyek egyre többször csábítják az avasi pincesorra a vendégeket, ezek a helyszínek ismertté válnak – mondta Burgony Péter László, az Avasi Kvaterka projektvezetője. A kvaterka általában a finom borok és ételek mellett pódiumbeszélgetéseknek is helyet ad. Idén ez nem valósult meg, de a rendezvényt így is sokan meglátogatták. A Miskolci Borbarátok Társasága a Szent György-hegy Alapítvánnyal közösen szervezi meg az eseményt, de mindig kicsit másként, más témára és más helyszínekre összpontosítva a programokat. Ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak, hogy a pincék új gazdákra találjanak, és még jobban felpezsdüljön az élet az Avason – tette hozzá a projektvezető. Ezúttal a rendezvény a bográcsban főtt ételekre koncentrált.

Különlegességek a tányéron

A többségnek a bográcsos ételről egyből a gulyás jut eszébe, de most kifejezetten nem az készült, hanem mindenféle más, ismert vagy kevésbé ismert bográcsos étel.

Az Avas kapujában, a Papszeren töltött káposzta rotyogott a bográcsban, az Avasi Bortanyán Borbély Roland, a Gallay Kézműves Pince borásza saját kékfrankosával készült szarvaspörköltjét kínálta. A kékfrankos a Bükki borvidék meghatározó kékszőlő-fajtája, és méltóképpen illik ehhez az ételhez, mind benne, mind pedig mellé – mondta a borász.

Hozzátette: a főzéskor az alkohol elpárolog, csak a bor zamata marad meg, így mindenki bátran fogyaszthatja az ételt. A Polgármester Pincében pincepörkölt készült. A Poroszkai Pincénél a kevésbé ismert ételt, a tunkit készítették el, melyet – a nevéből adódóan – legjobb friss kenyérrel tunkolni. Valójában egy májjal készült sertéspörkölt párolt káposztával tálalva. Az Avasi Kvaterkázóban sokak kedvence, a paprikás krumpli főtt a bográcsban, füstölt kolbásszal és virslivel.

Hazánk kiváló borászai

A kvaterka megálmodói már következő borral kapcsolatos rendezvényükre készülnek. Az Esszencia Borestet – melyet tavaly rendeztek meg először – idén november 25- én szeretnék megtartani. Ezúttal Magyarország legsikeresebb borász hölgyeit szeretnék meghívni a zenével és finom falatokkal fűszerezett eseményre.

(A borítóképen: Ez alkalommal a finom ételeké volt a főszerep az Avason)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában