17. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.10. 09:00

Az igazság bajnokaival nyitják meg a CineFestet

Elkezdődik péntek délután a 17. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Forrás: CineFest

A CineFest az idén is arra törekszik, hogy a magyar közönség a nemzetközivel egy időben láthassa a világ legújabb és legszínvonalasabb filmjeit Miskolcon. A híres, nagy nemzetközi filmfesztiválok díjazott alkotásait is bemutatják. A versenyprogram és a Kitekintő szekció is bővelkedik a fesztiválnyertes filmes csemegékben – hívták fel a figyelmet közleményükben a szervezők.

Jeggyel látogatható

Nyitófilmnek a Kitekintő szekcióban műsorra tűzött alkotást választottak. Péntek délután 5-kor kezdődik a Művészetek Házában Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai – egy modern mese a szolidaritásról, a véletlenről és az élet értelméről.

Több magyar alkotás is szerepel majd a programban. ezek közül az első, amelyhez a vetítést követően közönségtalálkozó is társul, a Külön falka. Kis Hajni műve először szombaton este negyed 7-től lesz majd látható.

Az utolsó fesztiváli napra, szeptember 18-ra tartogatják Enyedi Ildikó Cannes-ban debütált filmjét, A feleségem történetét, amely Füst Milán világhírű regénye nyomán született.

A miskolci filmfesztivál jó előre bejelentette, kik azok a fontos művészek, akiknek díjat szántak. Posztumusz életműdíjjal tisztelegnek a nagy magyar filmes, Jankovics Marcell emléke előtt.

A díszvendég és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif – a nyitóünnepségen veszi át a fesztivál életműdíját.

A CineFest az Európai Mozi Nagykövete díjjal Daniel ­Olbrychski lengyel színész­óriást tünteti ki. Ennek is köszönhetően vetítik le szeptember 17-én este 7-kor az Égi bárányt – Olbrychski is szerepelt Jancsó Miklós fontos filmjében. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves – ez is indokolja ennek a művének a műsorra tűzését.

A fesztivált kísérő programok sorából emeljük itt és most ki a Vörös csillagok című tárlatot – ennek készítői a Herman Ottó Múzeum plakátgyűjteményéből válogattak, kifejezetten olyanokat, amelyek egykor mára már megszűnt államok mozifilmjeit ajánlották.

Az idei CineFest újdonsága, hogy nemcsak ingyenes programokkal készültek, de előre lehetővé tették, hogy mérsékelt jegyáron – 400 forintért – belépőket válthasson a közönség.


Távmoziból nézhető

Elérhetővé teszi online is a Távmozi keretében a 17. Cine­Fest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Budapest Filmmel együttműködve a játékfilmes versenyprogramjának négy kimagasló alkotását.

Szeptember 10-én este fél kilenckor Blerta Basholli rendező Méhkas című filmjét, szeptember 11-én este a Hygiène sociale-t, Denis Côté alkotását tűzik műsorra. Szeptember 15-én a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban, az idei Berlinale Arany Medve díjas alkotása, Radu Jude rendező munkája lesz látható a Távmoziban. Szeptember 16-án Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című filmje.

Részletek ezen az oldalon olvashatók.


CineFest pénteken

2021. szeptember 10., péntek

17:00 – Pressburger terem. Az igazság bajnokai. Rendezte: Anders Thomas Jensen. Kitenkintő program

18:30 – Zukor terem. a-ha: A film. Rendezte: Aslaug Holm, Thomas Robsham. Nemzetközi versenyprogram

21:00 – Zukor terem. Az igazság bajnokai. Rendezte: Anders Thomas Jensen. Kitenkintő program

21:00 – Pressburger terem. Méhkas. Rendezte: Blerta Basholli. Nemzetközi versenyprogram

(A borítóképen: Daniel Olbrychski az Égi bárány című Jancsó-filmben, amelyet szeptember 17-én készül levetíteni a CineFest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában