Kiskert

2021.09.05. 15:00

A kovaföld hatásos a kártevőkkel szemben

A kertészek szerint igazi csodaszer, hiszen kertben felmerülő problémák esetén is bevethető.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Hogy mi is az a kovaföld? A kovaföld fő összetevői olyan aprócska élőlények, amőbák, fitoplanktonok és egysejtű életformák maradványai, amelyek létezéséről alig veszünk tudomást, mivel a tápláléklánc legalján léteznek. Létezésük során fotoszintézis segítségével a szén-dioxidot és a vizet oxigénné alakítják át.

A természetes kovaföldet mélyről bányásszák, azokon a helyeken – régi tavak és tengerek mélyén –, ahol több millió évvel ezelőtt alakult ki. A benne található szilícium-dioxid a leggyakoribb anyag a Földön. A természetes kovaföld 85 százalékban tartalmaz szilícium-dioxidot, a maradék részben pedig más oxidokat találunk meg benne. Bármire is használjuk, ne szippantsuk be porát, ne adjuk gyerekek kezébe!

Biogazdálkodó szakemberek szerint nélkülözhetetlen vegyszermentes irtószer lehet egy biokertben, hiszen hatékonyan bevethetjük a kártevők elleni védekezésben. Például rovarok, csigák, férgek, pókok, levéltetvek és kullancsokkal szemben. Egyszerűen szórjuk a port a növények töve köré, de a levélzetre is hinthetünk belőle. Eső után érdemes újraszórni a védelem alatt álló növényt és területét.

A biokerteken túl a konyhában is alkalmazható, ahol súroló mosogatószerként is bevethetjük, mivel természetes koptató hatással bír, így a rozsdamentes edények és felületek kiváló tisztítója. Felhasználhatjuk még az evőeszközök polírozására, a hűtőszekrény szagtalanítására, folttisztításra, illetve a háziállatok esetében bevethetjük bolhairtásra is.

(A borítóképen: A csigák ellen is hatásos a kovaföld)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában