„Fehér borok, színes kultúra”

2021.09.08. 19:00

A bor városában a szüreti vigadalomra készülnek

Új helyszínen rendezik meg Tokaj legnagyobb őszi eseményét, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat.

One of the most famous Hungarian wine, the "Tokaj aszu", 29 May 2003 in a local cellar of Mad, Tokaj region, about 170 kilometers east-north from Hungarian capital Budapest. The "Tokaj" is one of the most famous Hungarian wine, and it has been put on the World Heritage list to protect the singular grape cultivation and wine making culture of this region. The second Tokaj wine festival will be held this weekend, organized by the regional center of Tokaj's wine. AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Fotó: AFP

Az október első napjaiban esedékes Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, így világörökségi borvidékünk fővárosának, Tokajnak is az egyik legfontosabb rendezvénye. Ebben az évben a Fesztiválkatlan és közvetlen környezete lesz majd a háromnapos szüreti rendezvény bázisa, de a város számos pontján könnyűzenei koncertek, boros és gasztronómiai forgatag és rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében – tájékoztatott dr. Fintor Gábor, a Fesztiválkatlan igazgatója.

A megszokott hangulatban

A helyszín új lesz, de a megszokott szüreti hangulatban telik majd az őszi idő. A szüret minden borvidék és annak minden szereplője számára igazi ünnep – vallják a rendezők. A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat 1932 óta rendezik meg a Tokaji borvidéken, és közel kilencven év után is töretlenül magas számú látogatót vonz Tokajba, Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációjába. A térségi településvezetők szándéka szerint a sokmilliárdos fejlesztések után ez a régió lehet az ország harmadik legvonzóbb turisztikai célpontja Budapest és a Balaton után. A terv ambiciózus, és most reális lehet a megvalósulása is.

A korábbi években a belvárosban a Kossuth tér köré gyűjtötték a szüreti eseményeket, de már a tavalyi rendezvényen is fontos szerepet kapott a város első számú koncerthelyszíne, a Fesztiválkatlan. Idén még fontosabb pozícióhoz jut ez a látványos zenei és közösségi tér.

A járványügyi szempontokból is biztonságosabb helyszínt az is indokolja, hogy a tokaji Kossuth téren várhatóan a rendezvény időpontjában már újabb fontos városfejlesztési munkák zajlanak majd.

A szervezők erősen remélik, hogy addigra legalább a híd- és körforgalom-felújítási mizéria megszűnik, amellyel a tokajiak és az arra közlekedők küzdenek hónapok óta.

Néhány információt a várható programokról már megosztottak a szervezők: „Testközelben a borászokkal!” jelszóval borkóstolók lesznek, ételekkel, italokkal, és számos koncerten kapcsolódhatnak ki az érdeklődők – 2021-ben is igyekeztek minden korosztály számára izgalmas programokat megálmodni.

Többek között szüreti felvonulást, szőlőösszeadási ceremóniát (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével a jövő évi Polgármesterek Borához) és hagyományőrző csoportok műsorait láthatják. Lesz Bortér, Tokaj-Hegyalja prémiumboraival, kiváló borászatokból, ültetett borkóstolóval egybekötött ­Tokaj Guide-könyvbemutató, gasztrosétány, kézművesek és mesterségek utcája és persze színes zenés programok, koncertek várják határainkon innen és túlról a legkülönfélébb stílusok rajongóit a népzenétől a dzsesszig.

A történelmi városrészben is felpezsdül a hangulat: a Rákóczi Pince, illetve a Hímesudvar és a Paulay Borház teraszán, valamint a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúrában is izgalmas programokra, finomságokra lehet számítani. Az esemény sztárfellépője a Kowalsky meg a Vega együttes lesz.

(A borítóképen: Megadják a módját a bor ünnepének)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában