Állatvilág

2021.08.31. 18:30

Pici hörcsög lakó Mályiban

Marcipán, a mezei­hörcsög-kölyök megszelídült a Mályi Madármentő Állomáson.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A vadon élő rágcsálók láttán ritkán jut eszünkbe, hogy néha ők is a segítségünkre szorulhatnak, mert legtöbbjüket kártékony állatnak tartják. Pedig léteznek köztük védett fajok is. Az előítéletek ellenére egy édesanya és a lánya befogadott néhány napra egy magára maradt, kicsi mezei hörcsögöt, majd a mentőállomás segítségét kérték.

– Marcipán augusztus közepén érkezett hozzánk. A mezei hörcsögök állománya könnyen a kihalás szélére tud sodródni, ezért veszélyeztetett faj képviselője, és európai védettséget is élvez. Magyarországon bizonyos helyeken nagyon sok van belőle, máshol pedig alig-alig fordul elő – mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – Saját ketrecet kapott bentre, a lányom nevelgeti, mivel odakint ragadozó madarak lábadoznak.

Árván maradt a kicsi

A fogságban nevelt hörcsögkölyök, a tenyésztőknél nevelt aranyhörcsögökhöz hasonlóan kézhez szokott.

– Az anyuka és a lánya néhány napra fogadták be a bajba jutott, szülők nélkül maradt pindurkát. Azóta szépen gyarapodott nálunk, dupla akkora lett, mint amikor bekerült az állomásra. Eleinte rendszeresen cumiztatni kellett cicatejpótló tápszerrel, mert még szopós volt. Mostanra azonban már vegyes tápláláson van. Kukoricát, búzát, napraforgómagot, füvet, rügyeket, hajtásokat és rovareleséget is szívesen fogyaszt. Folyamatosan rágcsál, sőt néha ide-oda be is spájzol magának egy-egy finom falatot. Kicsit tartottunk tőle, hogy nagyon vad lesz és nehezen tudjuk majd gondozni. A mezei hörcsögök ugyanis, ha a természetben találkozunk velük, akár támadólag is felléphetnek az emberrel szemben. Ehhez képest Marcipán szelíddé vált. Olyannyira, hogy nehéz lenne visszaengedni eredeti lakhelyére, mert bajba kerülhetne nélkülünk. Megmérgezhetnék, ha közel menne az emberekhez – magyarázta a vezető.

A madarak fiókáit lehet, az emlőskölyköket viszont csak nagyon indokolt esetben szabad megfogni.

– Azt már egyre többen tudják, hogy az önállósodó, egyedül kószáló kis őzet, szarvast vagy vaddisznót nem szabad megérinteni. Valószínűleg többé nem fogadja vissza az anyja, ha megérzi rajta az emberszagot. Viszont ugyanez igaz minden kicsi emlősállatra, például a rágcsálók kölykeire is. A madarakkal ellentétben, amelyeknek nem jó a szaglásuk, az emlős anya látvány, hang és szag alapján azonosítja a kicsinyét. Például süncsaládnál, ha a kutya vagy macska kikaparja a fészküket az udvarunkon, azt szoktuk javasolni, hogy érintés nélkül, kesztyűben vagy egy bottal helyezzék vissza a süniket a fészekbe. Amennyiben azonban a kutya vagy macska szájában látjuk meg a kisállatot, akkor már indokolt a beavatkozás. Ha sérült állatot találunk, szintén szükséges a mentés – tájékoztatott az állatvédő.

(A borítóképen: Marcipán szereti a kukoricát, a búzát és a napraforgót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában