tábor

2021.08.25. 19:30

Örömzenészek a Lévayban

Profi hangszeres képzést kaptak a modern egyházi zene iránt érdeklődők a Sófár táborában.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az országos Sófár Református Dicsőítő Mozgalom idén Miskolcra a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonba hozta el nemrégiben a Sófár Református Dicsőítő Iskolát. A résztvevők az énekes, szolfézs, hangszeres és művészeti műhelyfoglalkozásokon túl tanításokat hallgathattak és Isten magasztalásában vehettek részt az esti zenés áhítatokon a gimnázium tornacsarnokában. A csütörtöki napon az Észak-Magyarország is a helyszínre látogatott, amikor a helyiek szolgáltak. Ifj. Csomós József lelkipásztor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense hirdette az igét, és Bodnár Balázs zenekara játszott.

Megelevenítő erő

A Sófár Református Dicsőítő Mozgalom célja a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben Isten dicséretének és imádatának megerősítése és elmélyítése a gyülekezeti tagok személyes életében és az egyházi közösségekben.

– A mozgalmunk a nevét egy az ószövetségi időkben használt kürtről, a sófárról kapta, amellyel a háborús időkben összegyűjtötték a népet, valamiről hírt adtak, vagy Istent magasztalták – mondta Thoma László, a Sófárhangoló Egyesület elnökségi tagja, a budapesti Gazdagréti Református Gyülekezet lelkipásztora. – Minden évben más helyszínen rendezzük a dicsőítőiskolát, hogy minél több régiót és gyülekezetet tudjunk elérni. A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon már többször felmerült, mivel ideális erre a célra, és nagy szeretettel vártak bennünket. Hálásak vagyunk, hogy a járványhelyzet ellenére 170 résztvevő jött el 55 gyülekezetből.

Lelki feltöltődés

Összművészeti táborként tekintenek a rendezvényre.

– A megfelelő talentumaink által gyakorolt művészet és a kreativitás önmagában felhívja a figyelmet arra, hogy Isten él, munkálkodik és terve van a teremtett világgal. Az résztvevők délelőtti és délutáni zenei és művészeti kurzusokon vehettek részt. Emellett lelki töltetet is kaptak az igehirdetéseken, kis csoportos beszélgetéseken és egyéni csendességeken, valamint az esti közös zenés alkalmakon, ahol különféle zenei stílusok jelentek meg – sorolta Thoma László.

Szabadság és hála

A zenélésnél tágabb módon, életformaként értelmezik a dicsőítést.

A dicsőítést nem lehet keretek közé szorítani

Nagy Henrietta

– Idén az „épüljetek fel lelki házzá” bibliai ige vezetett bennünket az igehirdetések alkalmával. A pandémia kapcsán merült föl ez bennünk mint útmutató, mivel a bezártságban sokat voltunk egyedül. Viszont a befelé fordulás jó alkalom lehetett arra, hogy lelkileg építkezzünk – fejtette ki Nagy Henrietta, a Sófár Református Dicsőítő Iskola főkoordinátora. – Ugyanakkor a dicsőítést nem lehet keretek közé szorítani, és megmutatja azt a szabadságot, amire Isten elhívott minket. Ez a zenés imádatnál több, mert az egész lényünkkel és minden képességünkkel történik hálából. Mi azzal a reménységgel szervezzük meg évről évre a dicsőítőiskolánkat, hogy azok, akik eljönnek hozzánk, a saját gyülekezetükben tovább tudják adni ezt a hálát és szabadságot.

(A borítóképen: Nagy Henrietta, a Sófár Református Dicsőítő Iskola főkoordinátora)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában