Hitélet

2021.08.30. 09:00

Don Bosco szellemében

Ismét megrendezte népszerű, ötnapos programsorozatát a szalézi rend, Kazincbarcikán.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Sokak örömére a karanténidőszak után visszatért a 21. Don Bosco Fesztivál. A nagyszabású ingyenes rendezvényt augusztus 25-től 29-ig a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban és a mellette található Szent Család-templomban tartják. Az eseményt a Remény és Eucharisztia mottóval hirdették, a közelgő, budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan. Az idei hitéleti és közösségépítő programsorozat a helyi egyházközségek részvételére épült.

Készület a kongresszusra

– Segítő Szűz Mária napja kiemelt ünnep május 24-én, fenntartóink, a szaléziak körében és Kazincbarcika környékén. Ebben az időszakban szoktunk néhány napos Don Bosco Fesztivált rendezni, de idén erre nem volt lehetőség a pandémia miatt – mondta Szabó Zsolt, a Don Bosco Sportközpont igazgatója. – Úgy gondoltuk, hogy augusztus végére, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi idejére csúsztatjuk el a rendezvényt, ami alkalmas arra is, hogy lelkileg felkészüljünk a nagy eseményre. Előadásokat és kiállítást tartottunk a témáról. Minden napra beiktattunk egy hosszabb szentségimádást, amikor az Oltáriszentség jelenlétében időzhettek a résztvevők, zenés dicsőítéssel, vezetett imádságok keretében vagy csendben.

Fókuszban az iskolakezdés

A fesztivál névadója olasz katolikus pap, a Szalézi Társaság férfiszerzetesrend megalapítója.

– Bosco Szent János vagy ismertebb nevén Don Bosco (1815–1888) az életét a szegény sorsú gyerekek nevelésének szentelte. 1934-ben IX. Piusz pápa avatta szentté, emléknapját január 31-én tartjuk. Megelőző nevelési módszere korszakalkotó volt a 19. században, amikor még jellemzően a megtorló, büntető pedagógiai elveket alkalmazták. Don Bosco a fiatalok személyiségének növekedésére, önkifejezésének kibontakoztatására és szabadságukra helyezte a hangsúlyt. Éppen ezért az iskolakezdéssel összefüggésben a fesztivál programjában pedagógiai előadásokat is beterveztünk: az organikus nevelésről és a nevelők egészségéről – fejtette ki az igazgató.

Fiatalok, családok napja

A rendezvénysorozat napjait egy-egy témának vagy korosztálynak szentelték.

– A szerdai megnyitót kép­avatással kötöttük össze a sportközpont kávézójában, ahol Don Bosco egyik álmáról készült képet mutattunk be. Emellett a szentről fennmaradt fotókból, valamint az Eucharisztia témájáról rendeztünk be képkiállítást az üvegfolyosón. Aztán P. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök előadásában elevenítette föl Don Bosco többi álmát. Majd búcsúi szentmise során a Szent Család-templom felszentelésének 14. év- fordulóját ünnepeltük. A csütörtök kvízjátékkal a családok, a péntek a felső tagozatos és gimnazista, 13–19 éves fiatalok napja volt, amikor meghívtuk Pintér Béla keresztény könnyűzenészt, és az ifisek körében kedvelt Szalézi Wifit tartottunk. Ez egy mozaikszó, ami annyit tesz, hogy „vidám időtöltés fiatalokkal”. Szombatra a helyi közösségeket várjuk főzőversennyel és sváb esttel. Vasárnap ünnepi szentmisével és szeretetvendégséggel zárul a mozgalmas hét – sorolta a sportközpont vezetője.

(A borítóképen: Fotókiállítás is nyílt Don Boscóról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában