hungarikum

2021.08.03. 09:00

Arnóti unikumok kerültek az értéktárba

Helyi értékek váltak hungarikummá, amiket az arnóti tájházban mutatnak be.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Fotó: Kucsma Gabor [email protected]

A település büszkesége, hogy idén négy arnóti különlegességet vettek fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba. Ezek közé tartozik a borsodi lakodalmas fonott kalács, a borsodi májuskosár, az arnóti gyurgyalagtelep, valamint az arnóti evangélikus templom és rokokó oltár.

– Minden közösség és település életében fontos és megtartó erejű a helyi értékek feltárása, őrzése, bemutatása – mondta dr. Üveges István, Arnót község polgármestere. – Ez a helytörténeti kiadványok, fotók, filmdokumentációk mellett a konkrét tárgyak gyűjtésében is megnyilvánul. Arnóton 2019-ben nyitottuk meg községi tájházunkat, amelyet egy háromosztatú, klasszikus parasztházban rendeztünk be. Az épületnek van egy hátsó, külön bejáratú, körülbelül 20 négyzetméter nagyságú, jelenleg használaton kívül álló helyisége. Többek között erre adtuk be sikeres hungarikumpályázatunkat. A megyei értéktárba felvett négy új értékünket itt, az Arnóti értékek bemutatótermében lehet majd megtekinteni.

Készülnek az évfordulóra

A megnyert pályázatról tudni kell: két másik területet is magában foglal.

– Egy, az értékeinkről készülő kiadvány kiadását és terjesztését is lehetővé teszi a pályázati forrás. Továbbá ebből rendezzük meg a IV. Borsod Megyei Májuskosár Kiállítás, Vásár és Versenyt, amelynek időpontját jövő április végére tűztük ki. Természetesen a négy kiemelt kulturális értéken kívül más tárgyi emlékek, például épített örökségünk is van, amire büszkék vagyunk. Hamarosan a Leader uniós pályázati formációban is pályázunk a tájház egy újabb üres helyiségének felújítására és berendezésére. Itt egy retrókiállítást nyitnánk meg. A régi idők gazdaságának népi eszközeit pedig szabad téren mutatnánk be. Emellett egy aktuális helytörténeti kiállítást rendeznénk még be, amely a rendszerváltozásig menne vissza. A tájház hátsó udvarán pedig játszóparkot alakítanánk ki. Arnót 2030-ban lesz 800 éves, hiszen először 1230-ban említi a községet írásos emlék. Ekkorra szeretnénk, ha a terveink megvalósulnának – fejtette ki a polgármester.

(A borítóképen: A borsodi lakodalmas fonott kalács)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában