Egészség

2021.08.08. 15:00

A sok víz a legfontosabb

A hőség idején rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hidratálás fontosságára vonatkozó ajánlásokat tettek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szakemberei a hőség idején.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnökének tanácsa szerint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel alapja a víz.

Árulkodó vizelet és nyelv

– Ásványvíz, csapvíz vagy szűrt víz, ez ízlés kérdése, de ami fontosabb, az maga a mennyiség. A folyadékbevitel szükséges mértékét számos tényező befolyásolja, például az egészségi állapot, az aktivitás, a környezet, a testsúly, de még az elfogyasztott ételek is. Fontos, hogy a folyadék pótlása a nap folyamán egyenletesen és folyamatosan történjen. Ez átlagos felnőtt embereknél napi 2–3 liter folyadék, de számos online kalkulátor is rendelkezésünkre áll, amivel kiszámolhatjuk a nekünk legideálisabb mennyiséget. Sőt, ha gondot okoz folyamatosan figyelemmel kísérnünk az elfogyasztott vízmennyiséget, olyan mobilapplikációt is használhatunk, amibe rögzíthetjük, mennyit ittunk, ráadásul ha sokáig nem viszünk be újabb elfogyasztott adagot, még figyelmeztet is rá, hogy ideje újra innunk – mondta Bagyó Sándor.

Dr. Debreceni Katalin, a szakszolgálat orvosszakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás egyik legegyszerűbb kontrollja a jó közérzet mellett a napi vizelet mennyisége és színe.

– Átlagosan napi 3–4 bő, áttetsző „szalmasárga” vizeletürítés egészséges ember esetén megbízható visszajelzés az elegendő folyadékbevitelről. Indikátor lehet ezen túl a nyelv állapota is: egészséges ember esetében a nyelv nedves és lepedékmentes – mondta a szakember.

Figyeljünk egymásra!

– A folyadékhiányos állapot további jellemzői lehetnek a fejfájás, a szapora légzés, a hevesebb szívdobogás, a fáradékonyság, gyengeség, valamint a csökkent koncentrációs készség. Fontos kiemelni, hogy súlyos alapbetegség esetén, különösen vese- és szívbetegségnél a bevitt folyadék mennyiségének és minőségének meghatározásánál mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk ajánlását – tette hozzá.

A vízfogyasztás szempontjából nagyobb odafigyelést igényelnek a gyerekek, idősek és a várandós nők, ezek a csoportok ugyanis érzékenyebben reagálhatnak. A napi 2–3 liter folyadékot, elsősorban vizet, a nap folyamán egyenletesen elosztva kell elfogyasztani. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás, zöldségek fogyasztása, gyümölcslé, leves ajánlott, hogy a megfelelő elektrolitbevitel is biztosítva legyen.

Kiemelt figyelmet kell szentelni ilyenkor a szabadtéren fizikai munkát végzők folyadékpótlására.

– A tartósan forró napok még az edzett vízimentő kollégákat is megviselik. Hogy feladatukat mégis kiválóan tudják végezni, elengedhetetlen, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kiemelt figyelmet fordítson ellátásukra, legyen szó a szükséges felszerelésekről vagy kánikula esetén a szükséges vízmennyiség beszerzéséről. Erre szeretnénk buzdítani minden olyan munkáltatót, akiknek kollégái szintén szabadtéren folytatnak megterhelő fizikai munkát: gondoskodjanak munkavállalóik megfelelő hidratálásáról, hogy mindenki hozzájuthasson a neki szükséges mennyiségű folyadékhoz – hangsúlyozta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Pótoljuk a sóveszteséget!

A VMSZ szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőség szerint a hőségriadók idején sporttevékenységünket a kora reggeli vagy késő esti órákra időzítsük, illetve hogy a sportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők a verítékezéssel több sót veszítenek, így nekik érdemes inkább ásványvizet fogyasztaniuk, hiszen az ásványvíz fogyasztása a só pótlását is támogathatja.

(A borítóképen: Víz, víz és víz! A nagy melegben muszáj hidratálnunk a szervezetünket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában