Interjú: Hölcz Péter úszóedzővel

2021.07.07. 09:00

Negyven éve a medencénél

Nagy örömet jelent Hölcz Péter számára, hogy hosszú ideje azt csinálhatja, amit igazán szeret.

Szűcs István

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Kamarás Péter

Hogyan választja valaki élethivatásául az úszósportot, melyet több mint négy évtizede alázattal, elkötelezettséggel szolgál? Az oktatóként, edzőként, szakosztályi, szövetségi, regionális sportvezetőként, versenyrendezőként is alkotó Hölcz Péterrel készült interjúnkból megkapjuk az egyértelmű választ.

A miskolci Hölcz Péter általános iskolásként, a DVTK kajak-kenu szakosztályában a későbbi mesteredző, Farkas Zoltán kezei alatt került közel a vízhez. 1974-ben, még gimnazistaként, nyári munka alkalmával volt „hivatalosan” a medence partján, amikor is vízőrként dolgozott a diósgyőri strandon. Néhány évvel később, sorkatonai szolgálatából történt leszerelését követően meg kellett válnia addigi munkahelyétől, a Miskolci Galériától.

Hogy vezetett az útja a galériától ismét az uszodák környékére?

Kiss Ferenc úszómesterrel 1974-től, a vízőrségtől datálódott a kapcsolatunk. 1981 tavaszán összefutottam vele, akkor mondta, hogy az Erzsébet fürdőbe keresnek úszómestert. Nem sokkal ezután találkoztam a városban a szintén a nyári munka során megismert Delneki Miklóssal, a Miskolci Vízművek, Fürdők és Csatornázási Vállalat fürdőosztály-vezetőjével, aki behívatott magához, és a támogatásáról biztosított. Ebben bizonyára annak is szerepe volt, hogy fiatal koruktól ismerte a szüleimet. Miklós bácsi közreműködésével, akitől az évek során sokat tanulhattam, 1981. május 12-én megkezdtem főállású, immár 8 órás ténykedésemet az Erzsébet fürdőben. A kollégák, közülük is leginkább Kis József pallérozásának köszönhetően, pár hónap múlva belevághattam az úszás­oktatásba. Az évek során megszereztem a segédedzői, az edzői képesítést, majd a Testnevelési Egyetemen a szakedzői diplomát is.

Hogy szépen lépdelt előre a szakmai grádicson, azt bizonyítja, hogy hamar „elcsábították” egy sportegyesülethez…

1984 januárjában kezdtem úszóedzőként a Miskolci Vasutas Sport Clubban. 1986 januárjában az MVSC és a DVTK úszószakosztálya fuzionált, így jött létre jogutódként a Miskolci Vízművek SC. Itt folytattuk a munkát, a DVTK-s Fridrich Lászlóval és Fázold Henrikkel és természetesen a már említett Kis Józseffel, akikkel egyesítettük tudásunkat, és becsülettel dolgoztunk tovább a miskolci úszósportért.

Mikor és hogyan kezdődött sportvezetői és versenyrendezői munkássága?

A pályafutásom elején nagyon sok támogatást kaptam dr. Bitskey Zoltántól, az akkori megyei úszószövetség elnökétől. Halála után, 1988-ban felkértek arra, hogy legyek én a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkára, melyet a tisztújító közgyűlésen megerősítettek a tagok. Még abban az évben, ősszel útjára indítottuk a Bitskey Zoltán-emlékversenyt, mely a városi szakosztályok részvételével kezdődött, ami később megyei, 2-3 év múlva pedig nemzetközi jelleget öltött. Akkoriban előfordult, hogy egyik nap Miskolcon, másik nap Kassán voltak a versenyek. Ezt a ma is népszerű erőpróbát mintegy 15 évvel később kibővítettük a Testvérvárosok Kupával.

Van kedvenc története ezekről a versenyekről?

Rengeteg ilyen történet van, de példaként ezúttal egyik Testvérvárosok Kupája versenyünket említeném. A 2000-es évek elején az angliai Corby is testvérvárosa volt Miskolcnak, és nagy örömünkre elfogadták meghívásunkat erre a nemzetközi viadalra. Abban az időben a brit szülőket nagyon nehéz volt meggyőzni, hogy engedjék el hozzánk gyermekeiket, hiszen Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja. Az itt tapasztaltak alapján sikerült őket meggyőznünk, hogy Magyarország, Miskolc Európában van, és nem csak a térkép szerint. A Tiszai pályaudvaron történt búcsúzáskor a küldöttséget vezető alpolgármester úgy köszönt el tőlünk, hogy Miskolcnak hat nagykövete megy most vissza Corbyba. Büszkeséggel tölthet el mindannyiunkat, akik közreműködtek a versenyek életre hívásában, hogy Corby mellett eddig Csehországból Prága, Finnországból Tampere, Lengyelországból Katowice, Krakkó, Erdélyből Marosvásárhely, Nagybánya, Nagyvárad, a volt Jugoszláviából Zenta, Kikinda, Németországból Berlin, Stralsund, Franciaországból Corbieres, Szlovákiából Kassa, Eperjes, Homonna, Poprád, Ukrajnából Kijev és Ungvár sportolóit is fogadhattuk Miskolcon. Igazán nem dicsekvésnek szánom, de eddig – egy összeszokott csapatot vezetve – több mint 200 versenyt rendeztem. 2010–2019 között évente egy-egy országos bajnokság is szerepelt a programunkban.

Az elmúlt négy évtizedben megszakítás nélkül folytatta edzői tevékenységét is. Erről a területről mire emlékszik vissza legszívesebben?

A későbbi ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt Eb-érmes, háromszoros olimpikon Kerékjártó Tamást Hídvégi Attila kollégám, barátom tanította meg a sportág alapjaira. Az úszóberkekben „Karika” becenéven ismert tehetség nálam volt először országos bajnok, majd a feladásos rendszerből adódóan 1991–92-ben Fázold Henrikhez került, akinek köszönhetően kiteljesedett a pályafutása és sikert sikerre halmozott. További tanítványaim közül kiemelném az olimpikonná lett Kádas Vivient, valamint Lavotha Oszkárt is, aki junior-Eb 5. és junior világbajnoki 6. helyet harcolt ki. Aktív éveinek túlnyomó többségében nálam úszott Goralszki László, aki országos ranglistavezető és korosztályos magyar bajnok is volt. Úgyszintén nálam tanult úszni a korosztályos országos bajnok Esztián Petra is. Az eredményeknél sokkal többet jelent nekem, hogy az elmúlt négy évtizedben hány fiatalt tanítottam meg úszni, akik a saját gyermekeiket, sőt már unokáikat is hozzám hozták, hozzák oktatásra. Felemelő érzés számomra, hogy az utcán szembejönnek velem mosolygós arcú fiatalok, akiket én oktattam. Látszik rajtuk, hogy ma is rendben van az egészségük, és kiegyensúlyozottak.

A sportszakma gyakorlása közben másoddiplomát szerzett, „vállalkozás és marketing a bel- és külpiacon szakközgazdász” lett. Munkája során milyen hasznát vette ennek a tudásnak?

Több területen is hasznomra vált ez a tudás, így például a versenyek, edzőtáborok előkészítésénél, a költségvetések tervezésénél, támogatók felkutatásánál, szerződések megalkotásánál. Korábban tagja voltam a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, 2017 szeptemberétől pedig a MÚSZ észak-magyarországi régióvezetőjeként támogatom a „Jövő Bajnokai” programot. A magyar állam által finanszírozott „Úszó Nemzet Programban” a MÚSZ vezetése koordinátori szerepben számít rám. Kezdeményezésem alapján Tokaj is a tesztvárosok között szerepel. Bízom benne, hogy – a pandémia okozta halasztás után – ősszel a tokaji és vonzáskörzetéhez tartozó iskolák tanulóival elkezdhetjük az úszásoktatást. Ezek a pozíciók komoly szervezési munkát igényelnek, melyet az említett diploma megszerzése nagyban megkönnyít számomra.

A XXI. század elején újabb mérföldkőhöz érkezett az élete. Hogyan alakult azóta a pályafutása?

2002-ben Fuhrmann Géza alapító igazgatónak köszönhetően átkerültem főállású edzőnek a Miskolci Sportiskolába. Géza közreműködéséből és sportszeretetéből adódóan számtalan új lehetőség nyílt meg az úszósport számára. Ez a hihetetlen fejlődés nem valósulhatott volna meg az ő támogatása és hite nélkül. Én személy szerint is sokat köszönhetek neki, sok más mellett példát mutatott nekem a sport tiszteletéből, büszke vagyok rá, hogy a barátja lehetek. A sportiskolában azóta is vezetem az úszószakosztályt, összefogom az edzők és oktatók munkáját, valamint az események szervezéséből is kiveszem a részem mint versenyigazgató. Az intézmény jelenlegi vezetőjének, Illyés Miklósnak a sport iránti megszállottsága és a versenysportból hozott eltökéltsége is nagymértékben segíti a munkámat, hozzájárul közös sikereinkhez. A kötelező úszásoktatás szervezése is a feladataim közé tartozik, ebben először a ’90-es években vettem részt, és 2009-től a mai napig is végzem. A Kemény Dénes Városi Sport­uszoda átadása után Miskolcon és vonzáskörzetében közel 100 általános iskolával és közel 30 óvodával tartom a rendszeres kapcsolatot. A kezdetektől magaménak érzem azt a Kis József barátom által megfogalmazott filozófiát, mely szerint ezt a szakmát, az úszásoktatást, az edzést csak emberként, nagy odafigyeléssel, lelkiismeretesen, a sportág iránti alázattal szabad gyakorolni. Nagy örömet jelent számomra, hogy ilyen hosszú ideje azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Megtisztelő számomra, hogy több kollégámmal hosszú évtizedek óta együtt dolgozhatom. A jövőben is lesz feladatunk bőven, melynek célja a miskolci és a regionális úszósport további fejlődése. S hogy miért? Mert ­mindannyian élethivatásként tekintünk erre a sportra, számunka ez egy küldetés.

(A borítóképen: Hölcz Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában