Nyitott Műhely Program

2021.07.01. 19:30

Munkával ünnepeltek

A mezőkövesdi mézeskalácsos házban is tartottak mesterségbemutatót.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A Magyar Kézműves Szövetség tagjai nyitott műhelyekkel ünnepelték a kézművesség világnapját a közelmúltban. Az ország különböző pontjain egyszerre mutatták be a műhelyekben a mesterségek hallatlan gazdagságát, sokszínűségét. Megyénkben Czegle László erdőbényei játékkészítő és Pető Anna mezőkövesdi mézeskalácsos vett részt a szövetség kezdeményezésében, persze rajtuk kívül is fogadtak látogatókat a szervezeten kívüli kézművesek.

Örülnek a vendégeknek

– A világnapot minden évben megünnepeljük munkával, a napi tevékenységet végezzük, és örülünk a vendégeknek. A Magyar Kézműves Szövetség tagjai főállású vállalkozók, akik fontosnak tartják, hogy azon kívül, hogy ennek szentelik életüket, bemutassák mesterségüket a közönség előtt. Olyan fogások is láthatók ezen a napon, amelyek máskor nem, vagy nem mindennap. Meg lehet tekinteni, hogyan készül az üvegművesnél a Tiffany-lámpa vagy az ékszerésznél az ezüst feldogozása – mondta Pető Anna, aki családjával egész nap a Hadasban található mézeskalácsos házban várta a vendégeket. Akik jöttek is, többen, mint egy normál hétvégén. Láthatták, hogyan készül a mézeskalács, hogyan díszítik például a szíveket.

A kézműves szerint vállalkozóként valóban nincs mit ünnepelni, alkotóként azonban megfelelő időszak volt az elmúlt bő egy év a hosszú távra tervezéshez. Kihasználták az időt tanulásra, önmaguk továbbképzésére és új formák, minták, saját arculatuk tervezésére.

– Nagyon jó az alkotó ember számára, ha kicsit visszavonultan tevékenykedhet, csak sajnos az apropója szomorú. Nálunk a másfél év változatos volt, az előző tavaszt pihenéssel töltöttük, nyáron kinyitottunk és jöttek a magyar vendégek, újra fölfedezték Magyarországot. A kellemes őszön is jöttek vendégek a zárás előtt. A tél a karácsonyi készülődést jelentette, szerencsések voltunk, mert volt árusítóhelyünk. Az idei év első fele a bezárásról szólt, de munkával telt, mert tudtunk árukészletet készíteni, ötleteket megvalósítani – jellemezte az elmúlt időszakot Pető Anna.

A nyár felé bizakodóan tekintenek, erre okot adnak a bejelentkezett vendégek, csoportok. Gyerektáboros látogatókat is várnak, múlt héten szinte mindennap voltak kirándulók, és családok is rendszeresen jöttek. Ez az időszak még máskor sem annyira mozgalmas, mint amikor már véget ér az iskola. Az idei évre több meghívást is kaptak fesztiválokra, amely nagyon megtisztelő számukra. Készülnek kiállításokra, pályázatokra, ezenkívül megrendeléseik is vannak, esküvőkre is felkérést kaptak, bőséges tennivalójuk lesz nyáron.

(A borítóképen: Pető Anna a mézeskalácsos házban várta a vendégeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában