nyaralás

2021.07.12. 16:00

Gyűjtsünk emlékeket, amelyekre jó érzésekkel gondolunk majd vissza

Egyensúlyba hozható-e a lelki-fizikai szükséglet az anyagi lehetőségeinkkel? Pócsi Orsolyát kérdeztük.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy mindenképpen nyaraljunk, hiszen ez: befektetés. Természetesen anyagi értelemben is, de az érzelmi jóllét szempontjából is, amivel egyensúlyba lehet hozni a munkát és a magánéletet. Ez nagyon fontos, hiszen így megelőzhetjük az esetleges betegségeket vagy például a kiégést. Mindig mérlegelendő, hogy akár egyéni, társas vagy családi nyaralásban gondolkodunk, ki mit engedhet meg magának. Illetve hogy számára mi az igazán kikapcsoló, pihentető nyaralás, és erre mennyit áldoz. Vannak, akik egyszer költenek sokat, tehát egy évben csak egyszer mennek el nyaralni. Vannak, akik pedig több, de anyagilag kevésbé megterhelő nyaralást ütemeznek be az évre – vezette fel szakmai véleményét Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus.

Általános tévhit, hogy a kiégés csak az idősebb korosztályt érinti. Több kutatás is bizonyítja, hogy akár fiatal felnőtt korban is megjelenhet. Ezért fontos, hogy az aktív pihenés mindig jelen legyen az életünkben – tette hozzá.

Több szakaszra bontható

Ami lényeges, hogy tulajdonképpen nemcsak maga a nyaralással töltött idő számít, hanem a nyaralással kapcsolatos tervezgetés, a várakozás, a rá való felkészülés. Amit ezzel az idővel töltünk, már a nyaraláshoz sorolhatjuk. Mert ilyenkor megváltozik a lelki jelenlétünk, és ez is a pihenés aktív folyamata lehet – szögezte le a szakember.

Minden nyaralás: alkalmazkodás. Ez emeli a stressz-szintünket. Ilyenkor teljesen más szokásaink vannak az utazások alatt. Az úgynevezett cirkadián ritmusunk felborul, hiszen másképp alszunk, más ételeket fogyasztunk. Előfordulhat, hogy többet pihenünk, mégis fáradtabbnak érezzük magunkat, esetleg több alkoholt fogyasztunk, ami szintén megváltoztatja a bioritmusunkat.

A szaknyelv által szabadidős betegségnek nevezett jelenség is szóba került: ez akkor jelentkezhet, amikor már nagyon várjuk a nyaralást, és pont az üdülés elején leszünk betegek. Ezek lehetnek bagatell betegségek, például egy enyhe megfázás, de megfigyelhetjük, hogy ezek a nyaralás elején szoktak jelentkezni. Ennek az az oka, hogy a nyaralásig fokozott tempóban élünk, például visszük a munkahelyi feladatokat, az immunrendszerünk is őrszolgálatban van, és amikor a nyaralás kezdetével ezt hirtelen kikapcsoljuk, megjelennek a kisebb betegségek – magyarázta a klinikai szakpszichológus.

A nyaralás hatása 2–5 hétig terjedhet. Ez megnyilvánulhat abban, hogy baráti beszélgetésekben visszatérő téma a nyaralásunk. Az ott fogyasztott ételt megpróbáljuk otthoni körülmények között is elkészíteni, esetleg egy új illatot használunk, amely az adott helyhez köthető. Ezekkel meghosszabbíthatóak a nyaraláson szerzett élmények Pócsi Orsolya szerint.

Nagyon jó praktika, ha öszszeállítjuk, hogy mit szeretnénk vinni, milyen kitűzött célokat szeretnénk megvalósítani a nyaralás során. Vagy olyan dolgokat végzünk, amelyeket a hétköznapi hajtás során nem tudunk megtenni.

Töltsük tartalmasan a nyaralást, a multikommunikációs eszközöket hagyjuk hátra. Gyűjtsünk nagyon sok emléket, amelyre jó érzésekkel emlékszünk majd vissza. Készüljünk fel az esetleges konfliktushelyzetre. A várakozásból származó öröm tudatosan is növelhető. Mindenkire fordítsunk elegendő időt, aki a nyaralásban részt vesz. Ha véget ért a nyaralás, figyelni kell arra, ha hazaérünk, hogy ne hirtelen legyen a visszatérés a pihenés után a hétköznapokba. Ez azért fontos, hogy ne jöjjön létre a posztvakációs szindróma – javasolta Pócsi Orsolya.

(A borítóképen: A nyaralás boldog pillanatainak visszaidézése segít abban, hogy ne hirtelen essünk vissza a dolgos hétköznapokba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában