Magyar-Szlovák együttműködés

2021.07.15. 15:00

Gyógyító hely lehet a Baradla barlangból

Légzőszervi betegek gyógyulását segítheti elő az a terápia, amelyet a barlang különleges klímájában végeznek.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Jó esély van arra, hogy a jövőben ne csupán a turisták gyönyörködjenek a világörökség részéhez tartozó Aggteleki-cseppkőbarlang látványában, hanem adott esetben a gyógyturizmus is beindulhat. Másfél éve tart a hely gyógybarlanggá nyilvánítása, az engedélyeztetési folyamatot egy hosszabb szakmai, tudományos vizsgálatsorozat előzte meg.

Kiépített infrastruktúra

Tüdőgyógyászok, szakorvosok iránymutatásával történt mindez, eközben pedig a majdani gyógyterápiás szolgáltatások infrastruktúráját is kialakították már a barlangban. A tényleges gyógyászati tevékenység a hivatalos szakengedélyek megszerzése után kezdődhet el a barlangban.

A légzőszervi betegek gyógyulását segítő projekt magyar–szlovák együttműködésben valósult meg, ami egy újabb bizonyítéka a V4-es országok között kialakult erős kapcsolatnak.

– Aggtelek a környék legfontosabb turisztikai állomáshelye, ezért fontos, hogy a jövőben a Baradla-barlang környezete is megújuljon és olyan attrakciókkal bővüljön, amely valamennyi korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosít – tette hozzá Riz Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője.

(A borítóképen: Szélesíthetik a szolgáltatási kört a barlangban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában