Természetvédelem

2021.07.07. 19:15

Fotópályázat: a gyepek titkai

A legjobb pályamunkákból vándorkiállítás nyílik, de a lényeg a természetvédelem.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Ebben az évben is érdekes témában hirdet fotópályázatot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében. A pályázat célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem ráirányítása védelmükre, megőrzésükre. Az idei fotópályázat fő témája: a gyepes élőhelyek gerinctelen állatfajainak bemutatása.

A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós, aki a megadott részvételi feltételekkel készíti el pályázati anyagát.

Érdemes tudni, hogy egy pályázó legfeljebb öt, saját maga által készített digitális fényképpel nevezhet, amelyeknek teljes felhasználási jogával rendelkezik. A megadott oldalon a fotók feltöltése mellett adatlap kitöltése is szükséges a képek címének (amely megegyezik a kép fájlnevével), a faj nevének (ha ismert), a készítés időpontjának és helyszínének, valamint a pályázó nevének, postacímének, e-mail-címének megadásával.

A pályázatra jelentkezni és a fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehet. Határidő: 2021. augusztus 31. éjfél.

A legjobb fotók készítői nem maradnak jutalom nélkül. Az első három helyezettről a zsűri, a közönségdíjról a Facebookon indított szavazás dönt majd. Az eredményhirdetés szeptember második felében várható, az ünnepélyes díjátadót és kiállításmegnyitót szeptember végén rendezik. Ezt követően a zsűri által legjobbnak tartott 30 alkotásból vándorkiállítást indítanak a szervezők. A pályázaton a részvétel ingyenes. További részletek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság internetes oldalán.

Valószínűleg kevesen tudják, de a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága majdhogynem vetekszik a trópusi esőerdőkével. Veszélyeztetettségük mértéke pedig talán még azokénál is nagyobb. Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, ezért a füves területek természetvédelmi szempontból kiemelten fontos élőhelyeknek számítanak hazánkban.

(A borítóképen: A természetből várják a fotográfiákat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában