Autópálya-használat

2021.07.10. 18:00

Autópályadíjak külföldön – nyaralóknak kötelező

A COVID–19 árnyékában beinduló üdülési szezonban számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba.

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért. Az e-autópalyamatrica.hu oldal a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb – összesen mintegy két tucat – célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. Az sem marad ki az összefoglalóból, hogy mire kell feltétlenül figyelnünk külföldi autós utazás előtt.

A körképből kiderül: tulajdonképpen nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályák használatáért, ám korántsem a hazai úthasználati jogosultság a legdrágább. A díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: matricás (időalapú) és kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég, ha a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk. A kapus megoldás előnye, hogy használatarányos, viszont ez rendszerint lényegesen több, mint ha időalapon fizetnénk.

Ausztriában online megvásárolható az e-matrica is. A 10 napra szóló autópálya-matrica ára: 9,50 euró. a 2 hónapra szólóé 27,80 euró. Csehország autópályáin szintén e-matricás rendszer van érvényben. A 10 napos matrica ára 310 korona, míg az 1 hónapig érvényes 440 koronába kerül.

Horvátországban kapus rendszeren keresztül tudunk fizetni az autópályák használatáért. A kapuknál készpénzzel (kuna, euró) és bankkártyával is fizethetünk, továbbá egy ENC nevű fedélzeti eszköz segítségével megállás nélkül, csupán lelassítva, kimondottan az eszköz használóinak kialakított külön sávon haladhatunk tovább a kapukon.

Lengyelország is kapus rendszerrel szedi az útdíjat, az A1, A2 és A4 jelű autópályákon kell fizetni. Motorkerékpárral 0,5 zlotyi/km, személyautóval 1 zlotyi/km a tarifa.

Románia teljes úthálózatán matricás fizető rendszer van használatban. A személyautós kategóriában az 1 hétig érvényes matrica ára 3 euró, az 1 hónapig érvényes változat ára 7 euró.

Szerbiában is kapus rendszeren keresztül egyenlíthetjük ki az úthasználat díját. Fizethetünk készpénzzel is, de a kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges. Az egyes szakaszokért 1,5 és 6,5 euró közötti összeget kell leszurkolnunk.

Szlovákiában a miénkhez hasonló időalapú matricás fizető rendszer van érvényben. A matricát kötelező a szélvédőre ragasztva tartani. Személyautós kategóriában a 10 napig érvényes matrica ára 10 euró, az 1 hónapig érvényesé 14 euró. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Szlovéniában az 1 hetes matrica ára személygépkocsira (2A kategória) 15 euró, az 1 hónapos matrica ára 30 euró. Németországban az autópályák használata személyautóval és motorkerékpárral minden szakaszon ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában