Vakáció

2021.07.22. 09:00

A nyár remek alkalom a nyelvtanulásra

Közkedveltek az intenzív nyelvi kurzusok, illetve a kicsik számára indított egyhetes, játékos képzések.

Apagyi Beáta

2020.05.25 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Angolóra az Oxford International Nyelviskola Kft.-ben.

Fotó: MW

Ami a nyári nyelvtanulást illeti, valaki intenzív kurzusokra iratkozik be a vakáció alatt, más az egész éves tanulmányait függeszti fel erre az időszakra. „A pihenés alatt is érdemes az idegen nyelvvel foglalkozni, az ismereteket frissen tartani egy idegen nyelvű könyv elolvasásával vagy film, sorozat ­történetének nyomon követésével” – javasolja a nyelvtanár.

Karsza Péterné Szalánczi Beáta, a miskolci Katedra Nyelviskola ügyvezetője és nyelvtanára elmondta, hogy a nyár kétségkívül a kedvenc időszaka a munkában is, mivel megtöri az év közben jellemző magánórás és mikrocsoportos dominanciát, minden téren felüdülést, új színeket és nyüzsgést hoz a nyelviskolába.

– A termek megtelnek fiatalokkal, remek hangulatú csoportos, pörgős órákat tartunk a jellemzően 14–20 éves korosztálynak. Végre vannak személyes jelenlétű óráink, ez már nagyon hiányzott a tanárainknak és meglepő módon a diákoknak is – kezdte a témával kapcsolatban Karsza Péterné Szalánczi Beáta.

Alacsonyabb átlagéletkor

– A legnépszerűbb nyári tanfolyamtípus a nyelvvizsga-előkészítő: közép-, illetve felsőfok az elsődleges igény. Az utóbbi években egyre fiatalabbak jönnek, 5-6 éve még 18-20 év volt az átlagéletkor, manapság több a 13-14 éves nyelvvizsgára készülő diák, az átlagéletkor 16 év alatt van. Jelenleg nyelvvizsgázni legkorábban abban az évben lehet, amikor a vizsgázó betölti a 14. életévét, így van, aki csak tanfolyamra jár, a vizsgáját később teszi le – tette hozzá.

– A nyári vizsgafelkészítő tanfolyamokra jellemző a magas intenzitás: akár egy fél év anyagát is elsajátítják a tanulók. Naponta 4-5 órát töltenek nálunk akár 3-4 hétig tanulással, a legnépszerűbb képzéseink 60-90 órásak. A másik keresett képzés a gyerekek számára indított 1-1 hetes angol nyelvi kurzus, ahol játékosan ismételhetik és gyakorolhatják az eddig tanultakat. A tipikus nyári tanfolyamok mellett, persze, minden szinten és minden nyelvből biztosítjuk a tanulók számára a nyelvi képzéseket, jönnek tanulók iskolaváltás, a második nyelv elkezdése miatt, nagyszülők a külföldön élő unokák és szülők a magyarul nem beszélő vő vagy meny miatt. Nekik magán­órákat vagy mikrocsoportokat indítunk – folytatta.

– Az év közben tanulók egy része a nyárra „szabadságot” vesz ki, ez érthető is, hiszen szükség van némi pihenésre. Nekik azt szoktuk ajánlani, hogy semmiképp ne veszítsék el a kapcsolatukat a nyelvvel, filmezzenek, olvassanak, hiszen a sok munka egy része felejtésbe merülhet, ha kimarad 2-3 hónap.

Kezdő szinten nem is ajánlott a szüneteltetés, mert hamar megkopnak az ismeretek – hívta fel a figyelmet.

– A nyaralás céljaként kitűzött ország nyelvét tanulók viszont az utóbbi 10 évben szinte eltűntek. Korábban egy spanyolországi vagy olaszországi nyaralás miatt voltak beiratkozóink, mára ez megszűnt. Hiányolom kicsit azokat az időket, amikor még a társaság kedvéért, hobbiból tanult valaki például franciául, olaszul. Az angollal szinte már mindenhol lehet boldogulni – mondta végezetül az ügyvezető, nyelvtanár.

(A borítóképen: Egy intenzívebb kurzus is beleférhet a nyári szünet hónapjaiba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában