egyesület

2021.06.06. 15:00

Megtisztítják környezetüket

A társadalom szemléletének formálását, a természet szépségeinek megtartását is küldetésüknek érzik.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasótól

A Bükk 900 Természetbarát Egyesület kezdetben azért jött létre, hogy a közösségükhöz csatlakozó családoknak gyalogos és kerékpáros túrákat szervezzenek, azonban ez a szerep kibővült az elmúlt években. Az általuk létrehozott két tanösvény egyikéhez, a Kács és Cserépalja között húzódó, Kővölgy nevezetű ökológiai tanösvényhez készítettek egy mobilapplikációt is, amin keresztül, GPS segítségével végigvezetik a túrázót, a különböző állomásokra érve felhívják a figyelmét a természeti nevezetességekre, látványosságokra, továbbá a környezettudatos természetjárásra is. Ezek mellett mindig is fontosnak tartották a fiatalok témával kapcsolatos érzékenyítését.

Közösségi szolgálat

– Amikor a saját gyerekeink középiskolába kerültek, jött a lehetőség, hogy hozzájuk hasonló korú fiataloknak biztosítsunk lehetőséget a kötelező 50 órás közösségi szolgálat teljesítésére, amit az egyesületnél tölthetnek valamilyen hasznos természetközeli tevékenység elvégzésével – kezdte Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes, az egyesület tagja és kapcsolattartója. – Ennek megfelelően több társadalmi felhíváshoz is csatlakoztunk. Az egyik az országos Te szedd! akció amit még 2019-ben, bőven a járvány előtt hirdettek meg a szervezők. A program keretében a megyei természetjáró szövetséggel együtt elhatároztuk, hogy megtisztítjuk a lillafüredi kisvasút nyomvonalát Garadnától a Diósgyőri városközpontig. A megjelent negyven diákkal együtt 42 zsáknyi szemetet sikerült begyűjtenünk. A gyerekek pozitívan álltak a feladathoz. Még versenyt is szerveztek egymás között: ki találja meg a dátummal igazolható legrégebbi szemétdarabot. Meghökkentő, de egy keksz csomagolása nyert 1990-ből. Ennek tanulságát azonnal le is vontuk. Bár azt éreztük, hogy ez a nap csepp volt a tengerben, mivel nagyon sok hely vár még megtisztításra, ennek ellenére, de abban is biztosak voltunk, hogy a résztvevő gyerekekben kicsirázik a környezettudatosság magja.

– Ebben az időben ütötte fel fejét a #trashtag nevezetű világméretű kampány is: a résztvevő keres a környéken egy szemetes területet, amit megtisztít a hulladéktól, előtte és utána is lefotózza a helyszínt, majd #trashtag felirattal közzéteszi az interneten. A gyerekek kitalálták, hogy valósítsuk meg közösen, a megyeszékhelyre szabva a megmozdulást – folytatta.

– A Földes Ferenc Gimnázium tanulói dolgozták ki a részleteket. Helyszínül az Avas-tetőt választottuk, ahol három napon keresztül összesen 150 diák szedte a szemetet, az eseményről egy 3 perces kisfilm is született. Az akció mögé több híresség is teljes mellszélességgel állt be: Bódi Bernadett kézilabdázó, Szekeres Nóra műsorvezető, Béres Alexandra fitneszvilágbajnok, és a USNK zenekar is támogatott bennünket. A film vágása a napokban fejeződött be, a környezetvédelmi világnap pedig jó alkalom arra, hogy bemutassuk a munkát, amit a diákok végeztek. Nem szeretnénk ezt a folyamatot abbahagyni, hiszen a szemléletformálás fontos számunkra – hangsúlyozta.

Jelenleg a turistaútvonalak jelzéseinek felújításán is dolgoznak az önkénteseikkel. Megyénkben van országos szinten a legtöbb turistaút, összesen 2000 kilométer, amit a megyei természetjáró szövetség tagjainak, önkénteseinek segítségével festenek újra. Júniusban két közösségi napot szerveznek, hogy a bükki kék jelzés útvonalának egy szakasza megújuljon.

– Az, hogy a természetben pozitívan, de nyomot hagyhatunk, csodálatos érzés. Próbáljuk megőrizni a környezetet, hogy szép maradjon és ezáltal élvezni tudjuk, gyönyörködhessünk benne – zárta gondolatait Ágnes.

(Borítókép: Sok szemetet szedtek össze a gyerekek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában