méz

2021.06.09. 15:30

Bíznak benne: lesz elég méz

Kevés akácméz maradt az előző évekből, sokak szerint idén már nem is jut a boltok polcaira.

Apagyi Beáta

Forrás: MW

A tavaszi hideg időjárás, az akácerdők nagy részének elfagyása, a méhállomány jelentős csökkenése közrejátszhat a folyékony arany árának drasztikus emelkedésében, ami a vásárlói kedvet is visszavetheti. Találgatások szerint az akácméz ezeknek a hatásoknak az eredményeként akár a boltok polcairól is kiszorulhat.

Import a hazai helyett

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint már a tavalyi évben sem volt bőséges a hozam, de ez a korábbi készletek miatt nem tűnt fel a vásárlóknak. Boross Péter, a szervezet elnöke úgy véli, ez idén már nem fog működni.

„Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz. A már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, így más megoldás nem lévén, idén a jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett. A méhészeteket ráadásul nemcsak a rossz időjárás sújtja, de egyre rosszabb a helyzet a nemzetközi piacon is, mert az olcsó importáru, a kínai és az ukrán méz fokozatosan kiszorítja a polcokról külföldön és itthon is a minőségi magyar mézet” – mondta az elnök.

Ambrus János sajóládi őstermelő méhész véleménye szerint valamennyi drágulás biztosan várható, hogy drasztikus lesz-e vagy sem, az a későbbiekben kiderül. – Egyelőre még ne temessük az akácméz helyzetét. Jelenleg sok a napsütés, a növény virágzásának félidején vagyunk túl. Arra vonatkozóan, hogy mennyi mézet tudunk majd értékesíteni a közeljövőben, nincs biztos válasz, de mai napig bizakodóak vagyunk. Nagyon sok mindentől függ a méz helyzete, többek között az időjárástól, hőmérséklettől, hogy milyen magasságig fagy el a növény, a méhek állományától, rajzásuktól, milyen időjárás várható ezután – sorolta.

„Több oknál fogva csak a környezetemben értékesítek, úgy gondolom, ez a jövőben is így fog maradni. Igyekszem folyamatosan ötletelni, hogy még finomabbak legyenek a termékek, még jobban meg legyenek elégedve a vevőink. Jelenleg 40 méhcsaláddal együtt foglalkozom a méz előállításával – mondta lapunknak Ambrus János. Farkas János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Méhész Egyesület megyei szaktanácsadója szintén korainak érzi még a méz árával kapcsolatos találgatásokat, felvetéseket, mivel az akác még bőven virágzik. Véleménye szerint nem lesz siralmas a mennyiség, de egyelőre nem rendelkezik konkrétumokkal.

(A borítóképen: Még nem tudni, idén lesz-e elegendő hazai méz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában