Növénytermesztés

2021.06.26. 15:30

Az áfonyának félárnyék és savanyú talaj kell

Érdemes ültetni a finom bogyójú növényt, de figyelni kell arra, hogy hová kerül.

Horváth Imre

20190628 Kisrécse Hűtőház átadó a Hivekovics Családi Gazdaságnál. Fotó Szakony Attila. Zalai Hírlap.

Fotó: MW

Az elmúlt években divatja lett ismét az áfonyának, és sokan ültettek az udvarukba, kiskertjükbe, azonban nem mindenkit ért sikerélmény, ugyanis több olvasónk is jelezte: kiszáradt a növénye, nem állt be, vagy egy-két év után pusztult el.

Azt ugyan túlzás lenne mondani, hogy a nehezen „tartható” növények közé kellene sorolni az áfonyát, de mégiscsak van néhány dolog, amire figyelni kell.

Az alap az, hogy félárnyékos helyre kell ültetnünk a növényt, az állandó napot nem viseli jól. Az sem hátrány, ha az a pár óra, amíg a nap éri, nem pont déltájban, a legmelegebb időszakban van, ugyanis maga a növény érzékeny a forróságra, a tűző napra. Erre érdemes figyelni, amikor a helyét kiválasztjuk.

Az áfonya ültetéséhez a legalkalmasabb időszakok a tavasz és az ősz, vagyis a március, április, május és a szeptember, október, november. Ültethető a három nyári hónapban is, de csak akkor, ha a nappali hőmérséklet nem magasabb 25 Celsius-foknál.

Megfelelő pH

Öntözni érdemes, ha túl nagy lenne a szárazság, illetve jó ötlet mulcsolni alatta a talajt, hogy jobban tartsa a nedvességet. Ennek ellenére a nagy meleg még mindig kiszáríthatja a növényünket, a megelőzésére érdemes lehet árnyékoló anyagot használni, hogy még annyi napfény se érje, illetve naponta többször vízzel lepermetezni, hogy megfelelő pára képződjön a növényen. Ugyanakkor az áfonya a savanyú kémhatású talajt és a 4 körüli, de maximum 5–5,2-es pH-t kedveli, más talajban senyved vagy elpusztulhat. Ezért a pH-t és a sótartalmat nem emelő tartós műtrágyát érdemes használnunk.

(A borítóképen: Kis odafigyeléssel gazdag lehet a termésünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában