pandémia

2021.05.12. 14:00

Visszatérés a munkahelyre

Nem mindenkinek volt könnyű a home office. Főleg a gyermekes szülők szembesültek nehézségekkel.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Május 10-étől a kormány már nem ajánlja az otthoni munkavégzést, a következő hetekben valószínűleg a munkahelyeken is helyreáll a szokásos rend. Az egyik gazdasági portál felmérése szerint sok cég fokozatosan tervezi a visszatérést. Ez azt jelenti, hogy nem kell a hét minden napján bemenni a munkahelyre, elég a kijelölt napokon. A felmérés azt is kiderítette, hogy a dolgozók több mint 30 százaléka csak heti egy-két nap szeretne jelen lenni a munkahelyén.

Előnyök és hátrányok

Az, hogy mennyire hatékony az otthoni munka, igen változó. Egyes könyvtári feladatokat például kiválóan lehet távmunkában végezni. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, a járvány 2. és 3. hullámában az intézmény sok munkatársa volt home office-ban. Ennek minden feltétele megvolt, hiszen több munkafolyamat otthonról is végezhető: a katalogizálás, az adatbázis-építés, a kiadványszerkesztés, szövegek szerkesztése például. Ezeknek a feladatoknak kimondottan kedvezett a távmunka, hiszen otthon a munkatársak csendben és nyugalomban tudtak dolgozni, tette hozzá az igazgató.

Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem adjunktusa nehezített körülmények között dolgozott otthon, hiszen voltak olyan hetek, amikor egyik gyermeke sem mehetett iskolába, óvodába.

– Azt, hogy mennyire hatékony az otthoni munkavégzés, élethelyzete válogatja. Ha egyedül élnék, akkor valószínűleg én is csak a pozitív oldalát látnám. Vizsgáztatni például jobban szeretek szóban, ami a bölcsészhallgatóknak a javára válik, hiszen fejleszti a kommunikációs készségeiket. Az oktatás viszont jól ment otthonról. Könnyen tudtam különböző videókat beépíteni az órákba. Az egyetemen ez macerásabb, mert nem mindig adottak a megfelelő technikai feltételek ehhez – jegyezte meg Fekete Sándor.

Van igény a home office-ra

Dabasi Halász Zsuzsanna, a Miskolci Egyetem docense kifejtette: várhatóan a világjárvány a munka világában is jelentős átrendeződéseket hoz. A fiatalok körében a home office igénye már nagyon régen megvan, de ez nem Észak-Magyarországra jellemző, hanem sokkal inkább Közép-Magyarországra. A tapasztalatok vegyesek, a munkáltató és a munkavállaló részéről is. A dolgozók számára nagy elszigetelődést jelent a home office, ezenkívül összemossa a magánéletet a munkával, a lakásunk pedig nem biztosít ideális környezetet a munkavégzésre.

– Azt gondolom, hogy a jövőben lesznek olyan állások, ahol kiegészítő szerepben teret nyer a home office, de Észak-Magyarországon valószínűleg a munkahelyi munkavégzés lesz továbbra is a jellemző. Fontos megjegyezni, hogy az otthoni munkavégzésnek erősen szabályozott mederben kellene zajlania. A pandémia idején hirtelen esett ránk a home office igénye, és az ehhez kapcsolódó szabályok még a mai napig is igen rugalmas keretek között értelmezhetők. A jövőben olyan megállapodások kellenek, melyek a munkaadó és a munkavállaló számára is kedvezőek – mutatott rá Dabasi Halász Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában