Gyermeknap 2021

2021.05.30. 14:00

Önfeledt szórakozás a nagyival

Az idei gyermeknap jó apropó, hogy végre élvezhessék egymás társaságát a családtagok.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk fotója

Szerencsések azok a nagyszülők és unokák, akik közel laknak egymáshoz. Viszont a gyereknap olyan ünnep, amikor még a távolabb élők is köszöntik a kisebb családtagokat. Miskolci nagymamákkal, dédnagymamákkal beszélgettünk, hogyan járnak az unokáik, dédunokáik kedvében május utolsó vasárnapján és milyen emlékeket őriznek erről a vidám, családi ünnepről.

Süteményt süt a dédi

– Törökországban vezettek be először 1920-ban egy egész ünnepi hetet a gyermekek számára. Valamikor az ötvenes években pedig Magyarországon még június első vasárnapján tartották a gyereknapot – emlékezett vissza Szabó Ervinné. – 89 éves vagyok, úgyhogy manapság már a dédunokáimmal szoktam ünnepelni, akik 8 és 6 éves kislányok. Az unokámék a Martintelepen laknak. Amikor nincs óvoda, a legkisebbek sűrűn meglátogatják a nagymamájukat, a lányomat is, aki a szomszédban lakik. A hétvégéket mindig ott töltöm, közeli a kapcsolatunk. Hetente sütök nekik süteményt, amit a dédunokáim nagyon dicsérnek. Szeretek velük társasozni vagy kártyázni. Amikor még fiatalabb voltam, akkor általában kirándulással töltöttük a gyereknapot. Bejártuk a Bükköt és a Mátrát. Örülünk neki, hogy most akár már kinti rendezvényekbe is be tudunk majd kapcsolódni.

Szabó Ervinné

Hiányzik a találkozás

A külhoni dédunokákat, unokákat csak interneten keresztül és telefonon tudják köszönteni.

– Fiatalabb anyuka és nagymama koromban még a gyereknap kulturális élményt jelentett Miskolcon, mert az Erzsébet téren volt fúvós térzene – idézte fel Czimer Sándorné. – Emellett a Csanyikban is rendeztek gyermeknapi ünnepséget. Oda, vagy Miskolctapolcára mentünk ki a családdal. Szívesen vittük játszótérre is a gyerekeket, és otthon megajándékoztuk őket. Akkor még kevesebb játékuk volt, ezért egy új nagyobb örömet okozott. Manapság sajnos már csak Skype-on köszöntöm a 8 éves dédunokámat, mert Németországban él. A németek is megtartják a gyereknapot, esznek, isznak, vigadoznak a szabadtéri színes kavalkádban. Az unokámék gyakran kimozdulnak valamelyik parkba. Nekem viszont hiányoznak a közös együttlétek.

– A 6 és 10 éves kislány unokáimmal és a 7 éves fiú unokámmal szoktuk közösen ünnepelni a gyereknapot, akik Edelényben laknak – fűzte hozzá Szenti Pálné. – Az Ausztriában élő unokáimat telefonon köszöntöm. Odakint ők is megtartják a gyereknapot. Az itteniekkel általában vagy a miskolci állatkertbe megyünk, vagy a barlangfürdőbe, és fagyizunk vagy eszünk valamit ott. Jó, hogy mostanra felszabadultunk a bezártságból, mert idén is szeretném valahová elvinni a kicsiket. A pünkösdi hosszú hétvégén is nálam voltak, úgyhogy nekünk majdnem minden héten gyereknap van.

Közösen ötletelnek

A diósgyőri nagymama szívesen megkérdezi unokája programtervét, mielőtt elindulnak.

– Gyereknapon általában kimozdulunk otthonról és az egész napot együtt töltjük. A legkisebb unokám 10 éves, úgyhogy neki még örömet tudunk szerezni, ha felköszöntjük ezen az ünnepen – mondta Lipták Zoltánné. – Gyakran közösen beszéljük meg a menetrendet, az unokám ötleteit is meghallgatom, hiszen ez a nap az övé. Amikor régebben a többiek még kisebbek voltak, nagyobb körben kirándultunk. Örömmel tölt el, hogy a járványügyi helyzet már lehetővé teszi, hogy a szabad ég alatt együtt legyünk. Most Lillafüredre szeretnénk menni. Közeli a kapcsolatunk, ami talán annak is köszönhető, hogy nem lakunk nagyon messze egymástól, mert az unokám családja az Avason, én pedig Diósgyőrben élek.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/gyereknek-jobb-lenni-mint-felnottnek-5491222/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/gyereknek-jobb-lenni-mint-felnottnek-5491222/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában