hitélet

2021.05.26. 15:00

Felveszi a ritmust a mezőcsáti református gyülekezet

A mezőcsáti református gyülekezet számos fontos eseményen vett részt az elmúlt hónapokban – tudtuk meg Gazda István lelkipásztortól.

Pap Gyula

Forrás: Olvasói fotó

Január elején véradás volt Mezőcsáton, amelyhez több presbiterünk, egyháztagunk csatlakozott. Szintén januárban emlékeztünk meg az 5 éve elhunyt dr. Rácz Antal háziorvosunkról, aki a Gereben együttes vezetője volt évtizedeken át. Dr. Thury Ferenc zenésztársa vezetésével Budapesten Új Gereben népzenei együttes alakult – tájékoztatott a lelkipásztor.

Digitális istentisztelet

– Új általános iskolai épületszárny építésének közbeszerzési eljárásának ki­írásánál tartunk, reméljük, EFOP-os pályázati forrásból felépül a 21. századra tervezett új épület a templommal szemközti telkünkön, ami a kisváros belső terének is meghatározó szép épületeleme lesz – mondta el Gazda István.

Elkészült a templom digitalizációja, így négy kamera és egy központi szerveregység és közvetítő program segítségével a Facebookon kiváló kép- és hangminőségben láthatóak az istentiszteletek. Virágvasárnaptól folyamatos a közvetítés. Anyák napjára az édesanyák köszöntésére Református Általános Iskolás diákjaink élő és felvételről sugárzott szolgálatával igyekeztek örömet szerezni. A Református Szeretetszolgálat több éve indított Szeretethíd jótékonysági akciójában is részt vettek.

– Most a vírushelyzet miatt egy kisebb 50 fős csoport dolgozott az iskola-, az óvoda-, a bölcsőde-, a parókiaudvaron és a temetőkertünkben. Reméljük, hogy jövőre újra a szokott 100-120 fős csoportunk segíthet újra presbiterek, szülők vezetésével 4-5 fős csoportokban az időseknek, rászorulóknak – fogalmazta meg Gazda István.

A pünkösd első nap dé­l­­­­­­­­­előtti ünnepi istentisztelet keretében köszöntötték a 24 fős presbitérium jubiláns tagjait, akik 15, 20, 25, 30 éve szolgálnak.

– Összesen 14 tagunkat köszönthették nagy szeretettel és tisztelettel. A megemlékezésnek az volt a célja, hogy egyrészt a presbiteri szolgálat megbecsülésére, fontosságára fordítsák a figyelmet, másrészt a személyek és a mögöttük lévő családok megbecsülésére, hiszen itt a gyülekezetért önkéntes, hitbeli elkötelezettségből végzett gyülekezetépítő és erősítő szolgálatokról van szó. Két presbiterünket februárban és májusban temették el, az egyiknek felesége, másiknak lánya vehette át az emlékező oklevelet. Május 27-én 25 konfirmandus (12–14 éves korú) diákunk tesz nyilvános konfirmációi vizsgát a presbitérium, a gyülekezet előtt. Valamennyien a Református Általános Iskolánk diákja, akik már óvodás koruktól részt vesznek hitoktatásunkban. Alapvető hitismeretük meglétéről tesznek bizonyságot. Május 30-án, a vasárnap délelőtti istentiszteleten tesznek fogadalmat, kérünk rájuk áldást egyenként, majd közösen veszünk úrvacsorát. Hálásak vagyunk értük, örülünk annak, hogy tanévi munkánk célhoz tud érni. Imádkozunk azért, hogy Istenünk Szentlelke vezesse, formálja őket a Krisztusról bizonyságot tenni tudó, aktív, hívő életre – fejtette ki a gyülekezet vezetője.

(A borítóképen: A 24 fős presbitérium jubiláns tagjait köszöntötték)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában