Állatvilág

2021.05.28. 11:30

Egy csapat színes madár érkezett a Miskolci Állatkertbe

Elfoglalták a miskolci állatkert Afrika-házának röpdéjét a rózsásfejű törpepapagájok.

Detzky Anna

Forrás: Miskolc Zoo

A Szahara déli részén található Száhel-övezet élővilágára fókuszál a Miskolci Állatkert és Kultúrpark felújított helyszíne, az Afrika-ház.

Ennek része a legújabb attrakció, a hím és a két nőstény oroszlán.

Krakkóból Miskolcra

A nagyragadozók tekintélyükkel, a röpde színes madarai pedig szépségükkel vonzzák a látogatók érdeklődését.

A hazánkból télire Afrikába vonuló madarak gyakran éppen a Száhel-övezetben keresnek élelmet és menedéket maguknak.

Most mégis inkább a déli kontinensen őshonos harlekin fürjek és húsz rózsásfejű törpepapagáj kapott helyet az oroszlánok kifutója mellett.

A papagájcsapat a Krakkói Állatkertből érkezett a miskolci állatkert régi papagájpárja mellé – tájékoztat honlapján a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

Odaadó szülők

A rózsásfejű törpepapagáj Namíbiában és Angolában honos, száraz fás és cserjés szavannák lakója. Lakhelyén nem számít veszélyeztetett fajnak és házi kedvencként is tartható. Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll. A hím tollának színei élénkebbek, mint a tojóé. Az udvarlás jele, hogyha félkörívben röpköd választott párja felett. A tojó szárnya szétterpesztésével üzen, amikor készen áll a több percen át tartó párzásra. A fészekanyagot elsősorban ő hordja, a farcsík tollai között; a hím inkább az anyag aprításában vesz részt. Elég sok fészekanyagot használnak fel. Először az előfalat építik meg, azután az egészet beboltozzák.

A legfinomabb anyagok

A fészek kibélelésére a legfinomabb anyagokat használják fel. Ahol azonban lehetőségük van rá, előszeretettel telepszenek meg egy-egy telepes verébkolónia valamelyik üresen álló fészkében. A fészekalj három-négy tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő pedig öt-hat hét. Ezután a szülők a fiókákat még körülbelül két hétig odún kívül etetik.

(A borítóképen: A régi papagájpár mellé érkeztek Miskolcra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában