természetvédelmi nap

2021.05.16. 15:30

Ébredés a természettel az Avason

A másfél hektáros területen 450 nyitvatermő faj és fajta körülbelül 900 egyede csodálható meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Természetvédelmi napot tartottak az Avasi Arborétum Dr. Adorján Imre Fenyőkertjében. A céljuk az volt, hogy kicsit kimozdítsák az embereket otthonról a sok bezártságot követően. A tavasz a megújulás ideje nem csak a természetben, de az emberekben is – mondta Adorján Eszter, az Avasi Arborétum Alapítvány elnöke. A rendezvény szombaton 10 órától 16 óráig tartott, amelynek keretein belül két óránként kis csoportokban szakvezetéssel egybekötött sétát tettek a fenyőgyűjteményben. Fő téma volt az Avasi Arborétum több, mint 30 évvel ezelőtti megalakulása és természetvédelmi területté válásának folyamata. A nyitvatermők sajátosságai, a fenyőkertben előforduló különlegesebb fajok bemutatása.

Kiváló a talaj és a mikroklíma

Az eseményen lehetőség volt Krakkai Veronika természetgyógyász-terapeutával találkozni és beszélgetni az egészséges életmód kérdéseiről. A rendezvényen hangsúlyt kapott továbbá a fenntarthatóság, valamint a környezeti nevelés, madárbarát-méhbarát kert kialakítása lakókörnyezetünkben.

Néhány egyszerű tevékenységgel és eszközzel, minimális költséggel sokat tudunk tenni az élővilágért. A gyűjtemény létrehozása a nagypapa nevéhez fűződik és kialakítása óta a család gondozásában van, de a terület az önkormányzaté – tudatta az elnök. A rendezvény a városi önkormányzat környezetvédelmi pályázatának segítségével valósult meg. A belépés máskor is díjtalan, de figyelemmel kell kísérni a kert internetes felületeit a nyitva tartás miatt. Csoportokat csak előre egyeztetett időpontban tudnak fogadni – tette hozzá Adorján Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában