étkezési szokások

2021.04.17. 17:30

Tényleg rossz a szénhidrátdús vacsora?

Tanulmányok szerint a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása rossz hatással van a vércukorszint szabályozására és elhízáshoz, cukorbetegséghez is vezethet. Vajon igaz ez?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Széles körben elterjedt hiedelem, hogy az esti órákban fogyasztott szénhidrát rosszabb hatással van ránk, mintha reggelire ennénk. Mivel reggelente a testünk hatékonyabban dolgozza fel a szénhidrátokat, úgy gondoljuk, a szénhidrátot első étkezésként érdemes elfogyasztani, amikor a szervezet éppen beindul, nem pedig este, amikor lefekvéshez készülődik. De vajon ez tényleg igaz?

A BBC egyik népszerű műsorában ezt próbálták megvizsgálni. A Surrey Egyetem munkatársával, Dr. Adam Collins-szal közösen néhány önkéntes résztvevővel folytattak kísérletet.

A vizsgálat

A kísérlet célja az volt, hogy megállapítsák, van-e bármilyen hatással az alanyok vércukorszintjének szabályozására az, hogy a meghatározott mennyiségű szénhidráttartalmú ételt a nap melyik szakában fogyasztják el. Négy önkéntes segítségével tíz napon keresztül vizsgálták, hogyan birkózik meg a szervezetük az elfogyasztott szénhidrátokkal reggel, illetve este. Az egyik periódusban a napi szénhidrátmennyiség nagy részét reggelire fogyasztották el, míg a következő öt napban vacsorára.

Az első ötnapos vizsgálat után tartottak egy olyan kísérleti napot, amikor a résztvevők a nap folyamán már háromszori étkezéssel vitték be a szénhidrátmennyiséget egyenlő adagokban, miközben folyamatosan vizsgálták a vércukorszintjüket 5-10 percenként.

A második ötnapos vizsgálati periódus alatt a résztvevők megcserélték az étrendet, és öt napig a másik minta szerint étkeztek. A vizsgálatba beiktattak szintén egy ötnapos „tisztulási periódust” is az első mérésekkel töltött nap után, amikor a megszokott módon étkezhettek a résztvevők.

Az eredmény meglepő

Az eredmények azt mutatták, hogy amennyiben a résztvevők a szénhidrátdús reggeli étrendet követték, a vércukorszintre adott válaszreakciójuk nagyjából egy egészséges szervezettől elvárható mértékű volt. Azonban amikor a résztvevők a magas szénhidrát tartalmú ételt este fogyasztották, a vércukor válaszreakciójuk alacsonyabb intenzitású volt.

Ez arra utal, hogy az esti órákban sok szénhidrátot fogyasztó résztvevők vércukor szintjére nem volt annyira káros hatással az étrend, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

Az eredmények arra is utalnak, hogy a szénhidrátdús vacsora fogyasztása megtanította a résztvevők szervezetét arra, hogy hogyan dolgozzák fel jobban az esti órákban bevitt szénhidrátokat. Ami még érdekesebb, hogy mindezt a változást összesen öt nap alatt sikerült elérni. Ez arra is utal, hogy a szervezetünk sokkal jobban képes alkalmazkodni az esti szénhidrát fogyasztáshoz, mint azt gondolták.

Fontos megjegyezni, hogy ettől függetlenül a napi szénhidrátbevitelt célszerű az egészséges határok között tartani. Viszont nem kell azon aggódni, hogy a nap melyik szakában fogyasztjuk el őket mindaddig, amíg mértékkel tesszük – például, ha reggelire megeszünk pár pirítóst, akkor igyekezzünk este már nem tésztát vacsorázni.

[eweb-voting id="5369491"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában