kiskecskék

2021.04.02. 20:00

Kecskegidából három plusz egy

Nem mindennapi esemény, hogy a kecskemama negyedik gidája csak másnap jön a világra.

Hegyi Erika

20210330 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Egyszerre négy kecskegida született egy anyukától a Baráthegyi majorságban.

Fotó: Kozma István

Különleges dolog történt az elmúlt héten a Baráthegyi Majorságban. A fekete színű kecskemama szerdán három kiskecskét hozott a világra. Ebben még nincs is semmi különleges, de másnap nagy meglepetésre még egy kicsi született, így már négy gidával büszkélkedhetett az anyakecske.

Jakubinyi László, a farmot működtető Szimbiózis Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, még az állatorvos is kiment megnézni a megkésett jövevényt, hiszen ilyesmi elméletben ugyan előfordulhat, de a gyakorlatban szinte soha. A kisgidák ugyanis szokás szerint negyedóránként jönnek a világra.

Jó tejből jó sajt

A farmon a kecske egyébként haszonállat, mivel kiváló minőségű sajtot készítenek a kecsketejből a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek.

– A jó minőségű kecskesajthoz nem elég a jó technológia vagy a tiszta sajtüzem, emellett rendkívül fontos a minőségi alapanyag. A tej minőségét pedig nagyban befolyásolja, hogy hol legel az állat és hogy milyen tisztán tartják. A köztudatban az él, hogy a kecske a szegény ember tehene, és hogy a kecsketej büdös, azonban a kecsketejünknek nincs kecskeszaga. Ezt sokan mások is mondják. Ahol nem megfelelő a tartási körülmény, ott valóban jellegzetes szaga lesz a tejnek, de nálunk a fejés csempézett fejőházban történik, a kecskék tőgyét alaposan lemossuk előtte, automata fejőgépet használunk, tehát a tej nem is találkozik a levegővel, egyből megy a sajtüzembe. Ez a sajt minőségét nagyban befolyásolja. Tavaly az Országos Sajtmustrán egy arany- és egy bronzérmet nyertünk úgy, hogy a zsűri nem tudta, hogy éppen kinek a sajtját kóstolja, vizsgálgatja. De ami még ennél is fontosabb, hogy fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával tudunk értékteremtő munkát végezni. A sajtjainkat több csatornán is értékesítjük, sőt a versenyen elért eredmény után nívós étterembe is szállítunk – mondta Jakubinyi László.

Hozzátette: a majorságban jelenleg 50 anyakecske és egy bak él.

(A borítóképen: Az új kiskecskék a Baráthegyi Majorságban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában