városi dzsungel

2021.04.15. 14:00

Boldogabbak, akik szobanövényt nevelnek

Jó levegő, mentális egészség, öröm és boldogság – csak néhány előnye annak, ha növényekkel vesszük körbe magunkat.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Egy nemrég készült felmérés szerint akár 67%-kal boldogabbnak érezték magukat azok, akik szobanövényt vásároltak online. Noha alapvetően a megváltozott vásárlási szokásokra hegyezték ki, a tanulság enélkül is megállja a helyét: boldogabbak azok az emberek, akiknek zöldben pompázik az otthona. Egy brit tanulmány szerint, akik a természet közelében élnek, sokkal boldogabbak, és ehhez nem kell az erdő közepében költözni, vagy fejvesztve kertes házat keresni. Természetesen könnyebb helyzetben vannak azok, akiknek van egy talpalatnyi földje, úgyhogy most koncentráljunk azokra, akiknek egy csöppnyi balkonon, teraszon, legrosszabb esetben egy párkányon van csak lehetősége buja növényzetet nevelgetni.

Megannyi jótékony hatás

A jó hangulathoz már az is elegendő, ha néhány cserépnyi természetet csempészünk be a városi dzsungel zárt tereibe. Nem csak lakberendezési megfontolásból érdemes zöldebbé tenni az életterünket. Azon kívül ugyanis, hogy a növények hozzájárulhatnak a levegő minőségének javításához, hatalmas örömet okoz egy-egy kibújó, színesen illatozó virág vagy rügy. Nem elhanyagolható az sem, hogy segíthetnek az allergiák enyhítésében, a szorongás csökkentésében, jó hatással vannak a mentális egészségünkre, sőt akár a gyomorbántalmakon is javítanak – írja a házipatika.com.

Sokan időhiány vagy a nem megfelelő körülmények miatt nem vállalnak növényeket. Sőt, vannak, akik a legnagyobb igyekezet ellenére is „szobanövénygyilkosok”. Szeretnénk őket megnyugtatni, számukra is létezik megoldás.

Aloe vera

E sorok szerzője egy napsütötte párkányon megállíthatatlanul burjánzó példány boldog tulajdonosa. Jó szolgálatot tesz egy-egy horzsolás, égés, vágás esetén, a vastag, lédús levelekből kinyert ragacsos anyag sok apró sérülésre volt már gyógyír. Az aloé Dél-Amerika száraz, sivatagos területeiről származik, tehát nem vízigényes növény, de szereti a világos helyeket. Érdemes olyan helyre tenni, ahol nem éri tűző nap, de sütkérezhet, laza szerkezetű, homokos virágföldbe ültessük. Elegendő heti egyszer meglocsolni, ugyanis ha gyakrabban öntözzük, könnyen elrohadhat a gyökere. Érdekesség, hogy nagyjából szinte lehetetlen kipusztítani. Egyszer sikerült szinte a földdel egyenlővé tennem egy cserépnyi aloét, amit végül gondos locsolgatással és buzdító szavakkal visszahoztam a halálból.

A burjánzó aloe

Fűszernövények

Az egyik legjobb dolog saját fűszereinkkel ízesíteni az ételt. Bazsalikom, kakukkfű, menta, rozmaring, zsálya, oregano, petrezselyem, metélőhagyma. Ezek mind-mind nevelhetőek lakásban, sőt cserépben is. Ha megtaláljuk nekik a megfelelő helyet a lakásban, folyamatosan lesz friss fűszerünk, noha ezek tartása már kicsit több odafigyelést igényel, mint mondjuk egy mókás kaktuszé. Nagyobb áruházakban kapható „félkész” fűszernövény is, amit csak életben kell tartani, kezdő balkonkertészeknek talán érdemes ezzel kezdeni.

[eweb-voting id="5362696"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában