Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.04.11. 07:30

A magyar színészet otthona

Déryné és társai népszerűsége kőszínházat teremtett.

20200305 Miskolc Mucsi József „Megfúvám szittya lantomat – Komitragikus család- és kortörténet” című kötetének bemutatója. fotó: (BT) Bujdos Tibor Észak-Magyarország képen: Gyarmati Béla író

Fotó: Bujdos Tibor

Érdemes lenne kiszámítani, mennyit kocsiztak a vándorszínészek, akik minden lehetséges játszóhelyen felléptek, mertek és tudtak mindenütt játszani. Sok helyen megfordultak, de Pestet megelőzve itt, Miskolcon fogadtatott be először a magyar színészet. Gyarmati Béla szavai ezek. A Színháztörténeti és Színészmúzeum vezetője az intézmény kiállításának megnyitóján mondott beszédet anno. Az elhangzottakat 2001. április 9-i számában idézte az Észak-Magyarország.

Évszámokkal elmesélt történet

A miskolci színjátszás korszakainak fontos dátumait is megemlítette: a tárlat is ezekhez az évszámokhoz igazodva adott képet a város színházi életéről.

Az első fontos pillanat az volt, amikor 1815-ben Déryné és társai Pestről Miskolcra érkeztek. Ennek az együttesnek a népszerűsége szülte meg egy állandó kőszínház építésének gondolatát.

A következő évszám, 1823 már a megvalósulást jelenti: ekkor nyílt meg először az országban (hazánk mai területén) magyar színészek számára színházépület.

A múltidézést segíti a színház színlapjait tartalmazó, immár kétkötetes kiadvány. Az 1973 utáni időszak bemutatóit ismertető kötet a miskolci teátrum fennállásnak 175. évfordulójára jelent meg, s most a színházi világnapra megszületett az 1949-től 1973-ig tartó időszak műsorát közlő Színlapozó is – említette meg a beszámoló.

(A borítóképen: Gyarmati Béla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában