Ízvilág

2021.03.07. 19:30

Tojáslikőr diós-kakaós kosárkába töltve

Húsvét és karácsony környékén is ideális sütemény lehet a diós-kakaós tésztával készülő kosárka.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

A húsvét tavaszi ünnepéhez közeledve Kóczi Rozália, megyaszói származású nyugalmazott pedagógus, receptmagazinunk állandó beküldője egy nagyon egyszerű, de rendkívül ízletes süteményt ajánl olvasóinknak. A tojásos kosárka tojáslikőrrel vagy gyerekeknek likőraromával készül.

– A kosárka tésztája régen ismert a családunkban. Először fiatal asszonyként Halmajon egy lakodalomban láttam, ott kértem el a sütő asszonyoktól – mesélte dr. Kóczi Rozália. – Hétvégente, amikor én vigyázok az unokákra, sokszor együtt főzőcskézünk, sütögetünk a konyhában. A tízéves Zoé unokám különösen szereti ezt a süteményt, de más recepteket is gyűjt, amelyeket egy füzetben vezet. Talán onnan ered ez az érdeklődés, hogy a lányom, az édesanyjuk a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban tanít szakmai angolt a vendéglátó-iparisoknak. A kosárka azért is praktikus, mert többféle finomságot lehet a kosárka alaptésztájából készíteni attól függően, hogy milyen alkalomra készül. Karácsonyra inkább a mandulakrémmel töltött változatát szoktuk megsütni. Ránézésre azt lehet hinni, hogy babrás, de ha vannak otthon megfelelő formáink, akkor nagyon hamar elkészül a süti.

(A borítóképen: A tojáslikőr az alap)

Tojásos kosárka

Hozzávalók

– 35 dkg liszt

– 25 dkg vaj

– 15 dkg porcukor

– 15 dkg darált dió

– 1 dl tej

– 2 tojás

– 2 evőkanál kakaó

– 1 sütőpor

– késhegynyi só

Krém:

– 20 dkg vaj

– 20 dkg porcukor

– 3 tojás

– 1 dl tojáslikőr

Elkészítés

A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, elmorzsoljuk benne a vajat a porcukorral, a darált dióval és a kakaóval. Beleütjük a két tojást és a tejjel összedolgozzuk, majd a tésztát késhegynyi vékonyra nyújtjuk. Fánk- vagy egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. Ezeket beletesszük a kosárka- vagy muffinformába. 8-10 percig sütjük 180 fokos, előmelegített sütőben. Amíg a tészta hűl, közben elkészíthetjük a krémet gőz fölött. Egy edényben melegítünk vizet, arra egy nagyobb lábast teszünk. Először a cukrot összekeverjük az egész tojásokkal, és amikor ez összeállt, akkor tesszük bele a megpuhított vajat. Megint összekeverjük, várunk egy kicsit, és úgy tesszük bele a tojáslikőrt. A krém akkor van kész, amikor teljesen kihűl a hűtőben. Ezt követően tölthetjük bele a formában lévő tésztába. Idényszerűen díszíthetjük színes drazséval vagy dióval, mandulával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában