2021.03.07. 19:30
Tojáslikőr diós-kakaós kosárkába töltve
Húsvét és karácsony környékén is ideális sütemény lehet a diós-kakaós tésztával készülő kosárka.
Fotó: ÉM
A húsvét tavaszi ünnepéhez közeledve Kóczi Rozália, megyaszói származású nyugalmazott pedagógus, receptmagazinunk állandó beküldője egy nagyon egyszerű, de rendkívül ízletes süteményt ajánl olvasóinknak. A tojásos kosárka tojáslikőrrel vagy gyerekeknek likőraromával készül.
– A kosárka tésztája régen ismert a családunkban. Először fiatal asszonyként Halmajon egy lakodalomban láttam, ott kértem el a sütő asszonyoktól – mesélte dr. Kóczi Rozália. – Hétvégente, amikor én vigyázok az unokákra, sokszor együtt főzőcskézünk, sütögetünk a konyhában. A tízéves Zoé unokám különösen szereti ezt a süteményt, de más recepteket is gyűjt, amelyeket egy füzetben vezet. Talán onnan ered ez az érdeklődés, hogy a lányom, az édesanyjuk a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban tanít szakmai angolt a vendéglátó-iparisoknak. A kosárka azért is praktikus, mert többféle finomságot lehet a kosárka alaptésztájából készíteni attól függően, hogy milyen alkalomra készül. Karácsonyra inkább a mandulakrémmel töltött változatát szoktuk megsütni. Ránézésre azt lehet hinni, hogy babrás, de ha vannak otthon megfelelő formáink, akkor nagyon hamar elkészül a süti.
(A borítóképen: A tojáslikőr az alap)
Tojásos kosárka
Hozzávalók
– 35 dkg liszt
– 25 dkg vaj
– 15 dkg porcukor
– 15 dkg darált dió
– 1 dl tej
– 2 tojás
– 2 evőkanál kakaó
– 1 sütőpor
– késhegynyi só
Krém:
– 20 dkg vaj
– 20 dkg porcukor
– 3 tojás
– 1 dl tojáslikőr
Elkészítés
A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, elmorzsoljuk benne a vajat a porcukorral, a darált dióval és a kakaóval. Beleütjük a két tojást és a tejjel összedolgozzuk, majd a tésztát késhegynyi vékonyra nyújtjuk. Fánk- vagy egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. Ezeket beletesszük a kosárka- vagy muffinformába. 8-10 percig sütjük 180 fokos, előmelegített sütőben. Amíg a tészta hűl, közben elkészíthetjük a krémet gőz fölött. Egy edényben melegítünk vizet, arra egy nagyobb lábast teszünk. Először a cukrot összekeverjük az egész tojásokkal, és amikor ez összeállt, akkor tesszük bele a megpuhított vajat. Megint összekeverjük, várunk egy kicsit, és úgy tesszük bele a tojáslikőrt. A krém akkor van kész, amikor teljesen kihűl a hűtőben. Ezt követően tölthetjük bele a formában lévő tésztába. Idényszerűen díszíthetjük színes drazséval vagy dióval, mandulával.