2021.03.12. 15:30
Terem a medvehagyma
Érdemes szezonjában begyűjteni minél több medvehagymalevelet, finom és egészséges.
Fotó: Ádám János
A medvehagyma a tavasz első hírnöke. A hagymafélék családjába tartozó évelő növény egész Európa területén megtalálható. Körülbelül 40-50 centiméter magasra nő, jellegzetesek a széles, fényes, élénkzöld levelei, fehér virágai, valamint intenzív fokhagymaillata és -íze. Elsősorban levelei fogyaszthatók nyersen salátába, de jó alapot adhat leveshez, szószokhoz, valamint pogácsát, egyéb péksüteményeket is ízesíthetünk a növénnyel.
Az egészség védelmében
A medvehagyma szezonja márciustól június elejéig is eltarthat. A finom zsenge leveleket virágzás előtt érdemes begyűjteni. Ezt mi magunk is megtehetjük, azonban kerüljük el a védett helyeket, és csak engedélyezett területekről szerezzük be a zsákmányt. A növény gyökereit hagyjuk a földben, hogy a következő években is hozzájuthassunk a terméshez. Fontos tudni, hogy levele hasonlít a gyöngyvirágéhoz, azonban utóbbi mérgező. Ha biztosra akarunk menni, hogy medvehagymával van-e dolgunk, ujjaink között dörzsöljük össze a leveleit, ami utánozhatatlan fokhagymaillatot fog magából árasztani. Ha ennek ellenére is bizonytalanok vagyunk, ne szedjük le, látogassunk el inkább a helyi piacra, ahol csokorszám árusítják.
Alaposan megmosva és megszárítva le is fagyaszthatunk belőle nagyobb mennyiséget, amennyiben nem kívánjuk azonnal felhasználni. Ahogy más hagyma, úgy a medvehagyma fogyasztása is pozitívan hat egészségünkre. Felveszi a harcot a magas vérnyomással, csökkenti a koleszterinszintet. A benne található antibakteriális és gombaellenes összetevők a bélflóra védelmében szerepet játszanak, így enyhíteni tudják a krónikus hasmenés, haspuffadás kellemetlen tüneteit.
Medvehagymás receptek
Tejszínes medvehagyma-krémleves
Hozzávalók:
– 2 csokor friss medvehagyma
– 350 g megtisztított burgonya
– 1,2 l zöldségalaplé
– 80 g vaj
– 1 evőkanál olaj
– 200 ml tejszín
– 1 negyed szerecsendió
– 1 negyed citrom leve
– só, bors ízlés szerint
Elkészítés: a medvehagymát és a megtisztított burgonyát 2-3 centis darabokra vágjuk, és vaj-olaj keveréken 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, belereszeljük a szerecsendiót. Felöntjük alaplével, és körülbelül 20 percen keresztül főzzük, egészen addig, míg a burgonya meg nem puhul. Ezek után a negyed darab citrom levével leturmixoljuk, viszont érdemes a gépet tovább járatni, hogy ne maradjon szálas a medvehagymától. Végezetül hozzáöntjük a tejszínt, és forrásig a tűzhelyen hagyjuk, friss kenyérrel fogyaszthatjuk.
Medvehagymás tortellini fehérboros mártásban
Hozzávalók a tésztához:
– 200 g liszt
– 2 darab tojás
– 2 csipet só
– 2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés: a hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, tésztanyújtó géppel 1-2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, fóliába csomagoljuk és félrerakjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
– fél csokor medvehagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 250 g ricotta
– só, bors
Elkészítés: a medvehagymát apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a többi elemet. A tésztából 4-5 centiméter átmérőjű kör alakú formákat szaggatunk, lehetőségekhez mérten fodros szélű szaggatóval. A korongok közepére helyezzük a mokkáskanálnyi tölteléket, vízzel picit bekenjük a tészta széleit, félbehajtjuk és a töltelék körül óvatosan összenyomkodjuk, felhajtjuk a fodros széleket és összecsípjük a végeket.
Hozzávalók a mártáshoz:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 fej hagyma
– 100 mi fehérbor
– 200 ml tejszín
– fél csokor bazsalikom
– fél csokor medvehagyma
– só, bors ízlés szerint
Elkészítés: olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, fokhagymát, felöntjük a borral majd sózzuk, borsozzuk. További öt percig forraljuk, hogy az alkoholtartalom elpárologjon a borból. Ezután mehet bele a tejszín az apróra vágott bazsalikom és medvehagyma. Pár percig még főzzük, majd elzárjuk a lángot. Azt követően a tortelliniket sós vízben kifőzzük, a mártással meglocsoljuk. Pirított fenyőmaggal, olívaolajjal és bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– 25 dkg margarin
– 3 dkg friss élesztő
– 1 dl tej
– 1 dkg cukor
– só ízlés szerint
– 1 dl tejföl
– 2 db tojássárgája
– 2 evőkanál margarin, a tészta megkenéséhez
– 2 csokor medvehagyma
Elkészítés: az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, a medvehagymát egyelőre még nem tesszük bele a tésztába. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk az apróra vágott hagymával. Felsodorjuk szorosan, mint a piskótatekercset, sodrófával megütögetjük a tésztát, majd a két végét középre elhajtjuk. Húsz percig pihenni hagyjuk, majd ismét kinyújtjuk, újra megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk medvehagymával és megismételjük a hajtogatást. Ha ezzel megvagyunk újra kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét, megkenjük tojással, és sütőpapírra helyezve 10 percig hagyjuk pihenni. Sütéskor pár percig 180 fokon, majd 160 fokon sütjük.
Medvehagymás májpástétom
Hozzávalók:
– 3 ek. kacsazsír
– 500 g csirkemáj
– 2 fej hagyma
– 2 csokor medvehagyma
– fél mokkáskanál szerecsendió
– só, bors
– tetejére 2 evőkanál kacsazsír
Elkészítés: zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a feldarabolt májat és lepirítjuk. 3-4 percig alacsonyabb lángon. Rádobjuk a feldarabolt medvehagymát, és megszórjuk a szerecsendióval. Botmixerrel összezúzzuk, majd megsózzuk. Egy magas falú edény aljában eloszlatjuk a májat, tetejére öntjük az olvasztott kacsazsírt, hűtőbe tesszük, hogy a zsír megszilárduljon.
(A borítóképen: Nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirággal)