Ízvilág

2021.03.12. 15:30

Terem a medvehagyma

Érdemes szezonjában begyűjteni minél több medvehagymalevelet, finom és egészséges.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A medvehagyma a tavasz első hírnöke. A hagymafélék családjába tartozó évelő növény egész Európa területén megtalálható. Körülbelül 40-50 centiméter magasra nő, jellegzetesek a széles, fényes, élénkzöld levelei, fehér virágai, valamint intenzív fokhagymaillata és -íze. Elsősorban levelei fogyaszthatók nyersen salátába, de jó alapot adhat leveshez, szószokhoz, valamint pogácsát, egyéb péksüteményeket is ízesíthetünk a növénnyel.

Az egészség védelmében

A medvehagyma szezonja márciustól június elejéig is eltarthat. A finom zsenge leveleket virágzás előtt érdemes begyűjteni. Ezt mi magunk is megtehetjük, azonban kerüljük el a védett helyeket, és csak engedélyezett területekről szerezzük be a zsákmányt. A növény gyökereit hagyjuk a földben, hogy a következő években is hozzájuthassunk a terméshez. Fontos tudni, hogy levele hasonlít a gyöngyvirágéhoz, azonban utóbbi mérgező. Ha biztosra akarunk menni, hogy medvehagymával van-e dolgunk, ujjaink között dörzsöljük össze a leveleit, ami utánozhatatlan fokhagymaillatot fog magából árasztani. Ha ennek ellenére is bizonytalanok vagyunk, ne szedjük le, látogassunk el inkább a helyi piacra, ahol csokorszám árusítják.

Alaposan megmosva és megszárítva le is fagyaszthatunk belőle nagyobb mennyiséget, amennyiben nem kívánjuk azonnal felhasználni. Ahogy más hagyma, úgy a medvehagyma fogyasztása is pozitívan hat egészségünkre. Felveszi a harcot a magas vérnyomással, csökkenti a koleszterinszintet. A benne található antibakteriális és gombaellenes összetevők a bélflóra védelmében szerepet játszanak, így enyhíteni tudják a krónikus hasmenés, haspuffadás kellemetlen tüneteit.

Medvehagymás receptek

Tejszínes medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

– 2 csokor friss medvehagyma

– 350 g megtisztított burgonya

– 1,2 l zöldségalaplé

– 80 g vaj

– 1 evőkanál olaj

– 200 ml tejszín

– 1 negyed szerecsendió

– 1 negyed citrom leve

– só, bors ízlés szerint

Elkészítés: a medvehagymát és a megtisztított burgonyát 2-3 centis darabokra vágjuk, és vaj-olaj keveréken 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, belereszeljük a szerecsendiót. Felöntjük alaplével, és körülbelül 20 percen keresztül főzzük, egészen addig, míg a burgonya meg nem puhul. Ezek után a negyed darab citrom levével leturmixoljuk, viszont érdemes a gépet tovább járatni, hogy ne maradjon szálas a medvehagymától. Végezetül hozzáöntjük a tejszínt, és forrásig a tűzhelyen hagyjuk, friss kenyérrel fogyaszthatjuk.


Medvehagymás tortellini fehérboros mártásban

Hozzávalók a tésztához:

– 200 g liszt

– 2 darab tojás

– 2 csipet só

– 2 teáskanál olívaolaj

Elkészítés: a hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, tésztanyújtó géppel 1-2 milliméter vastagságúra nyújtjuk, fóliába csomagoljuk és félrerakjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:

– fél csokor medvehagyma

– 1 gerezd fokhagyma

– 250 g ricotta

– só, bors

Elkészítés: a medvehagymát apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a többi elemet. A tésztából 4-5 centiméter átmérőjű kör alakú formákat szaggatunk, lehetőségekhez mérten fodros szélű szaggatóval. A korongok közepére helyezzük a mokkáskanálnyi tölteléket, vízzel picit bekenjük a tészta széleit, félbehajtjuk és a töltelék körül óvatosan összenyomkodjuk, felhajtjuk a fodros széleket és összecsípjük a végeket.

Hozzávalók a mártáshoz:

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 gerezd fokhagyma

– 1 fej hagyma

– 100 mi fehérbor

– 200 ml tejszín

– fél csokor bazsalikom

– fél csokor medvehagyma

– só, bors ízlés szerint

Elkészítés: olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, fokhagymát, felöntjük a borral majd sózzuk, borsozzuk. További öt percig forraljuk, hogy az alkoholtartalom elpárologjon a borból. Ezután mehet bele a tejszín az apróra vágott bazsalikom és medvehagyma. Pár percig még főzzük, majd elzárjuk a lángot. Azt követően a tortelliniket sós vízben kifőzzük, a mártással meglocsoljuk. Pirított fenyőmaggal, olívaolajjal és bazsalikomlevéllel tálaljuk.


Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

– 50 dkg finomliszt

– 25 dkg margarin

– 3 dkg friss élesztő

– 1 dl tej

– 1 dkg cukor

– só ízlés szerint

– 1 dl tejföl

– 2 db tojássárgája

– 2 evőkanál margarin, a tészta megkenéséhez

– 2 csokor medvehagyma

Elkészítés: az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, a medvehagymát egyelőre még nem tesszük bele a tésztába. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, megszórjuk az apróra vágott hagymával. Felsodorjuk szorosan, mint a piskótatekercset, sodrófával megütögetjük a tésztát, majd a két végét középre elhajtjuk. Húsz percig pihenni hagyjuk, majd ismét kinyújtjuk, újra megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk medvehagymával és megismételjük a hajtogatást. Ha ezzel megvagyunk újra kinyújtjuk, bevágjuk a tetejét, megkenjük tojással, és sütőpapírra helyezve 10 percig hagyjuk pihenni. Sütéskor pár percig 180 fokon, majd 160 fokon sütjük.


Medvehagymás májpástétom

Hozzávalók:

– 3 ek. kacsazsír

– 500 g csirkemáj

– 2 fej hagyma

– 2 csokor medvehagyma

– fél mokkáskanál szerecsendió

– só, bors

– tetejére 2 evőkanál kacsazsír

Elkészítés: zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a feldarabolt májat és lepirítjuk. 3-4 percig alacsonyabb lángon. Rádobjuk a feldarabolt medvehagymát, és megszórjuk a szerecsendióval. Botmixerrel összezúzzuk, majd megsózzuk. Egy magas falú edény aljában eloszlatjuk a májat, tetejére öntjük az olvasztott kacsazsírt, hűtőbe tesszük, hogy a zsír megszilárduljon.

(A borítóképen: Nem szabad összetéveszteni a gyöngyvirággal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában