autóápolás

2021.03.05. 19:15

Nem csak esztétikai okból

A tavaszi autómosásnak a korrózióvédelem szempontjából is nagy szerepe van.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A múlt heti közlekedési összeállításunkban már felhívtuk a figyelmet arra, hogy a tél végén, tavasszal jelennek meg a leggyakrabban a rozsdafoltok az autónkon, és hogy a szakértők javaslatai alapján az autó mosása segít a korrózió megelőzésében. Éppen ezért nagyon fontos a tavaszi autóápolás, vagyis, hogy a felhordott közutas fagymentesítő anyagok eltűnjenek a kaszniról, alvázról. Persze az autó kinézete, állapota szempontjából is fontos lehet a külső és a belső takarítás is.

Alapos mosás kell!

Mindegy, hogy gépi mosót, önkiszolgáló vagy kézi mosót választunk, esetleg az otthoni mosás mellett tesszük le a voksunkat. Mindenképp egy alapos leöblítéssel és koszfellazítással kell kezdeni a műveletet, amelyhez a legjobb a gőzborotva, ha az nincs, akkor az élesebbre állított vízsugár. Az első lazítási kör után akár már felvihetők különféle szennyoldó szerek, például a felnikre, olyanok, amelyeknek kell egy kis idő a hatás kifejtésére. Ezt kivárva lehet újra öblíteni, mert a sok víz jót tesz. Arra azért érdemes figyelni, hogy az ajtókeretekbe, csomagtérfedél-keretekbe alulról ne nyomjunk nagynyomású vízsugarat, mert főképp az idősebb autóknál nem biztos, hogy az öregedő tömítések kibírják a szokatlan irányból érkező erős vízsugarat, hívja fel a figyelmet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság.

Amennyire lehet, a kerékjárati dobokat is ki kell veretni, és jusson figyelem a kocsi aljára is. Vannak gépi mosók, amelyeknél kérhető alsómosás, és ezt remekül megoldják nekünk. A vízsugárral azokat a jellegzetes helyeket érdemes támadni, ahol összegyűlik a kosz: ugyanis ezek hiába száradnak ki, a szenny megtartja a síkosságmentesítő anyagot is, amely ha nedvességet kap, akkor ismét aktívvá válik és korrodálhat.

Az alapos tisztítószeres mosást követően ismét bő vizes öblítésnek kell következnie. A száradást a gépi mosókban egyszerűbb elérni, viszont ha mikroszálas kendőt használunk, akkor az az esetleg megmaradt koszt is kíméletesen letörli. A szárítás után még felvihetők különféle karosszériavédő anyagok, waxok, viaszok, műanyagápolók, ezeket ízlés szerint lehet alkalmazni az autó szépüléséért.

(A borítóképen: Ráfér a járgányokra a tavaszi nagytakarítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában