duális képzés

2021.03.16. 15:00

Nagyobb biztonsággal lépnek a munka világába

A tapasztalatszerzést, a tanulmányaik alatt végzett munkát tartják fontosnak a Miskolci Egyetem hallgatói.

Apagyi Beáta

20210224 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Interjú egyetemistákkal: Horváth Kata.

Fotó: Ádám János

Horváth Katalin jelenleg másodéves a Miskolci Egyetemen, kereskedelem és marketing alapszakon tanul duális képzési forma keretei között. Stefanovics Viktória 2021-ben az intézmény nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatójaként vehette át nemrég diplomáját, melyet szintén duális rendszerű képzésben szerzett meg.

Szükséges a tapasztalat

– Az alapszak elvégzése után jelentkeztem mesterképzésre, mellette főállásban dolgozom a Tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft.-nél, ahol duális hallgatóként is tevékenykedtem – magyarázta Viktória. – A mai világban már nem elég az, hogy diplomája van valakinek, szükség van megfelelő munkatapasztalatra is, melyet sok esetben a cégek el is várnak még a frissen végzett hallgatóktól is. Megtetszett a duális képzés, mellyel munkatapasztalatot tudok szerezni. A fogadó vállalatok nem titkolt célja az, hogy ezen diákokat alkalmazzák a végzés után, így egyfajta biztos munkalehetőséget is jelent. A munkatapasztalat mellett természetesen pozitívum a havi fizetés is, melyből fedezni tudtam a tandíjamat és a kollégiumot is, valamint félre is tudtam tenni belőle. Mindenkinek ajánlani tudom ezt a képzési formát, hiszen rengeteg előnye van, és nem teljesíthetetlen – folytatta.

Stefanovics Viktória | Fotó: Ádám János

Pénzkereseti lehetőség is

– Jelenleg az Ongropack Kft.-nél dolgozom, az értékesítési osztályon. Páratlan lehetőség, hogy már egyetemi hallgatóként betekintést nyerek egy vállalat működési rendszerébe, dinamikájába – vette át a szót Katalin. – Sokszor azt érzem, hogy könnyebb megértenem az egyetemen tanultakat, hiszen valós esetekhez, helyzetekhez tudom őket párosítani. Másrészt szerintem az is fontos, hogy a duális képzésnek köszönhetően már egészen fiatalon jelentős tapasztalatot, gyakorlati tudást halmozhatok fel. Természetesen ez nagyban a vállalat, valamint a munkatársaim folyamatos segítőkészségének köszönhető, hiszen amibe csak tudnak, bevonnak, tanítanak. Ezenfelül úgy vélem, az is hasznomra válik, hogy megtanulom, milyen felelősséggel jár munkám megfelelő elvégzése. Továbbá a duális képzés egy olyan pénzkereseti lehetőség, amit minden nehézség nélkül össze tudok hangolni egyetemi tanulmányaimmal, és a karrierem szempontjából egyértelműen konstruktív. Egyetlen negatívuma, hogy amikor a hallgatótársaim szabadidejüket töltik, például péntekenként vagy a szünetekben, esetleg vizsgaidőszakban, én akkor dolgozom. De ez az előzőek tükrében az előnyöket nézve, egyáltalán nem teher – emelte ki.

Az oktatáson túl

A lányok a munka és a tanulás mellett egyéb tevékenységekre is próbálnak időt szakítani.

– Az egyetem rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy új dolgokat tanuljunk, új emberekkel ismerkedjünk meg, és új barátokat szerezzünk, kimenjünk az Erasmus-program segítségével akár külföldre is tanulni vagy szakmai gyakorlatot végezni. Tagjai lehetünk a hallgatói önkormányzatnak, részt vehetünk különféle tanulmányi versenyeken, sportrendezvényeken, a Miskolci Egyetem esetében a selmeci hagyományok ápolásához kacsolódóan részt vehetünk szakestélyeken, és tagjai lehetünk egy egyetemi családnak is – sorolta Viktória.

– A Gazdaságtudományi Karon működő Hantos Elemér Szakkollégiumnak a tagja vagyok, ez évtől a vezetőségben is részt veszek mint kommunikációs alelnök. A szakkollégium azon ambiciózus egyetemisták közössége, akik tele vannak tervekkel, célokkal, és szeretik a kihívásokat. Különféle szakmai programokon, továbbképzéseken veszünk részt, amelyeknek köszönhetően olyan tudást sajátíthatunk el, amit további tanulmányaink, munkánk során is hasznosíthatunk. Tagjaink rendkívül sikeresen teljesítenek az országos, illetőleg nemzetközi esettanulmányi versenyeken, de egyéb tudományos megmérettetésen is, mint például az OTDK. A szakkollégium oktatói segítséget nyújtanak abban, hogy minden tag megtalálja érdeklődésének, valamint képességeinek leginkább megfelelő szakkollégiumi tevékenységet, továbbá lehetővé teszik, hogy a tagok kibontakoztathassák tehetségüket – mondta végezetül Katalin.

(A borítóképen: Horváth Kata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában