Az állatorvos válaszol

2021.03.31. 15:00

Kell az állatelsősegély-doboz

Miskolcon működik állatorvosi ügyelet, de a gazdi is sok mindent megtehet, hogy elkerülje a bajt.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Állattartó olvasóink arról érdeklődtek, hogy hová fordulhatnak a hosszú ünnepi hétvégén, ha megbetegszik kisállatuk. Azért, hogy elkerüljük a nagyobb problémát, érdemes felvérteznünk magunkat az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel és eszközökkel kutyáink és cicáink esetében. Emellett tájékozódjunk az állatorvosi ügyeleti rendről is!

– A húsvéti hosszú hétvége előtt tájékozódjanak róla a gazdik, hogy állatorvosuk rendel-e, illetve, hogy ki és mikor helyettesíti – javasolta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Minden rendelőben tájékoztatják erről az érdeklődőket. Érdemes megnézni a Miskolci Állatorvosi Helyettesítés honlapját is, itt és előre tudakozódni róla, hogy sürgősséggel milyen ellátást kaphat az állat, és az mennyibe kerül. Az ügyeletes állatkórházat sem árt, ha ismerjük. Fontos tudatosítani magunkban, hogy az ünnepek alatt éjjel-nappali segítségnyújtást csak Budapesten vállalnak. Az ügyeletes állatorvosok elérhetőségeit célszerű elmenteni a telefonunkba, hogy ha tényleg baj van, a keresgéléssel már ne kelljen időt tölteni.

Tájékozódjunk előre!

A gazdik saját maguk is sok mindent megtehetnek az állatok kisebb egészségügyi problémáinak elhárítása érdekében.

– Jól tesszük, ha összeállítunk egy egészségügyi elsősegélycsomagot otthonra kedvencünknek. Azt gondolom, hogy ez minden kutya- és macskatartónál elengedhetetlen. Remek cikkeket találhatunk róla az interneten, hogy ennek mit kell tartalmaznia. Ténylegesen legyen egy olyan alapkészletünk a háznál, amilyet magunknak is tartunk. Például alapvető gyógyszereket, kötszert és ragtapaszt is szerezzünk be.

Enyhíthető a baj

Időnként életmentő lehet, ha enyhíteni tudjuk a bajt addig, amíg ténylegesen szakszerű segítséghez, állatorvoshoz tudunk fordulni. Ehhez jó, ha ismerjük a legáltalánosabb kutya- vagy cicabetegségeket. Nagyon sokszor érkeznek hozzánk például hasmenéses kedvencek ügyeleti időben, ami tipikusan házilag is kezelhető probléma lenne. Akár kutyás ismerőseinket is megkérdezhetjük ilyen esetben, hogy mi a teendő. Valamint az állatorvossal való telefonos konzultáció szintén jó lehetőség. Különösen most a járványos időkben, hiszen egyébként is előre be kell jelentkezni minden rendelőbe – ajánlotta a kisállatgyógyász.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Fontos idejében ellátni a megsérült kisállatot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában