Dohányosoknak vitamin

2021.03.09. 18:00

Hernyógomba a tüdő egészségéért

A keleti gyógyításban használt anyagok segítik a dohányos tüdő regenerálódását.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A függőséget okozó nikotin mellett négyezer kémiai vegyület jut a dohányzással a szervezetbe. Közülük több is kifejezetten tüdőkárosító anyag, amelyek miatt csökken a légzési felület, és nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. Dr. Sági Zoltán tüdőgyógyász szerint a leszokást követően fokozatosan csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata, megszűnik a reggeli hurutos köhögés és jobb lesz a közérzet.

Természetes anyagok

„Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a tüdő regenerációja minél magasabb mértékben létre tudjon jönni. Ebben a vitaminoknak is szerepe van. A keleti gyógyászatból ismertek olyan természetes anyagok, melyek antioxidáns hatást gyakorolnak a tüdőkárosodásra, illetve védő hatással vannak a tüdőszövetre. Mindezt tudományos adatok is alátámasztják” – magyarázta dr. Sági Zoltán.

Példaként említette a Cordyceps sinensis nevű hernyógombát, amely a mai korszerű technikával már mesterséges körülmények között is ter­meszthető. A másik ilyen természetes anyag a Boswellia serrata elnevezésű gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény, amit itthon tömjénfának ismerünk.

Vitamin a dohányosoknak

A dohányosok számára javasolt a magasabb mennyiségű C-vitamin-fogyasztás. Továbbá a B6-vitamin, mely elősegítheti az erős antioxidáns hatással rendelkező Q10 termelődését a szervezetben. A Q10 a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen vegyület. A D-vitamin hiánya pedig a szervezetben a rákos elváltozások kialakulásának egyik rizikófaktora. Az újonnan kifejlesztett vitaminkészítményben mind­ezek megfelelő mennyiségben megtalálhatóak, a gyógynövény-eredetű összetevők fokozzák az immunitást, a vírusfertőzések megelőzésében sikerrel alkalmazható.

(A borítóképen: A leszokás folyamata gyakran hosszúnak tűnik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában