Egészség

2021.03.05. 18:30

A kóros elhízás mára világméreteket öltött

Évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az elhízás világnapján – március 4. – az ezzel foglalkozó szervezetek összefogtak, hogy közös megoldásokat keressenek, kezelési stratégiát dolgozzanak ki, amelyek segíthetnek a probléma megfékezésében. Ugyanis elképzelhető, hogy a Földön 2025-re minden ötödik embert érinti majd a túlsúllyal való küzdelem, amely számos betegség kialakulásának rizikótényezője, például a diabéteszé, daganatos megbetegedéseké vagy egyéb szívvel kapcsolatos rendellenességeké. Hazánkban a lakosságnak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

A Magyar Elhízástudományi Társaság öt pontban fogalmazta meg és hívta fel az országok figyelmét a cselekvésre. Amelyben többek között kérik, hogy ismerjék fel és ismertessék el az elhízást, mint korunk népbetegségét, ami közbeavatkozás nélkül súlyosbodik. Az országok biztosítsák az egészségügyi ellátás során a páciens diszkriminációmentes kezelését. Monitorozzák a hízás előfordulását, közöljenek hiteles információkat, illetve emeljék ki a megelőzés lehetőségeit. A betegség kezelését illesszék be a egészségügyi alap- és szakellátó rendszerbe, továbbá támogassák az önsegítő betegklubok működését.

Betegen, tünetek nélkül

Korábban kimutatták, hogy az elhízás szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával, amelyet érdemes komolyan venni, hiszen hosszú időkön keresztül nem okoz tüneteket, melyeket az érintett megtapasztalhatna önmagán. Azonban a lappangás ideje alatt is hatalmas károkat tud okozni a szervezetben. A tudomány szerint az 1-es típusú diabétesz kialakulását nem lehet tudatosan elkerülni, a 2-es esetén csökkenthetjük megjelenésének kockázatát rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, illetve a stressz csökkentésével. Az ezekkel gazdagított életforma a betegség megjelenése után is kordában tudja tartani az érintett állapotát. Akinél nem elég csupán az odafigyelés, terápiás kezeléseket alkalmaznak, hogy kontrollálják az anyagcserét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában