Egészség

2021.02.12. 17:00

Mondják, egészséges zokniban aludni

Ismerjük az érzést, milyen az, amikor jéghideg lábbal bújunk ágyba.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lassan melegszik fel, ha alvás közben kilóg a takaró alól, újra lehűl. Különösen kellemetlen tud lenni, ha más is fekszik mellettünk...

Szakértők szerint a „hideg láb” jelenség nem is olyan ritka. Azonban nőknél jóval gyakoribb az előfordulása, tízből akár nyolcan is megtapasztalhatták már magukon. Ennek elsősorban fiziológiai okai vannak.

A férfiak testének nagyobb az izomaránya, mint a nőkének. Az izommozgás pedig hőt termel. Mivel a női szervezetben az izom aránya kisebb, ezért mozgással kevesebb hőt tudnak termelni.

Mindenképpen előnyös tehát, ha segítünk a testünknek a meleget megtartani.

A zokniban alvás jó hatással van az alvási szokásainkra. A meleg lábak tágítják az ereket, aminek hatására azt a jelet kapja az agyunk, hogy elérkezett az alvás ideje. A tanács ennyi: ha fázunk, húzzunk zoknit, ha melegünk van, vegyük le. Egyéni igény szerint. Egy fontos dolgot sose felejtsünk el lefekvés előtt: lábat mosni! Ne vigyük a napi piszkot az ágyba! Ez nemcsak nem higiénikus, de nem is egészséges.

(A borítóképen: Jó szokás zokniban aludni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában