gluténérzékenység

2021.02.01. 13:30

A gluténmentes élet cseppet sem könnyű

Nem térhetnek be egy étterembe csak úgy; a vendégségbe viszik magukkal az ételt.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A gluténérzékenységgel kapcsolatban megjelent cikkünkre reagált egy, a betegségben érintett olvasónk, aki úgy vélte, pontosítást igényel néhány mondat, amit a kovásszal készült kenyérről írtunk. Kértük, beszéljen az ő hétköznapjairól.

Hét éve derült ki, hogy gluténérzékeny, azok közé tartozik, akiknek 45 évig semmilyen tünete nem volt, majd hirtelen bőrkiütés, bőrpír, szorulás és anyagcserezavar lépett fel – mondta Andrea. Egyik családtagja hívta fel a figyelmét arra, hogy glutén­érzékenység állhat a panaszai mögött. Sokszor laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység is társul hozzá, ez utóbbi jellemzi Andrea esetét is. Sokan sokáig nem is tudják, hogy érintettek a betegségben, hiszen nincsenek tüneteik. Csak a véletlennek köszönhetik, ha kiderül, mi okozta az egészségügyi problémát, miért nem születik gyermekük, miért van problémájuk a súlyukkal, pajzsmirigyükkel, esetleg a vastagbelükkel, gyomrukkal vagy májukkal – hangsúlyozta Andrea.

A gluténmentes étkezés nagyon drága. A készen kapható kenyerek ára kilónként nagyjából 3 és 5 ezer forint között van. Ha pedig otthon szeretnének sütni, akkor speciális lisztkeverék kell hozzá. Sok kísérlet után bele lehet jönni a gluténmentes sütés-főzésbe – mondta Andrea. Tévedés viszont azt hinni, hogy a kovásszal készült kenyér gluténra érzékeny emberek számára fogyasztható. A kovászban lévő „jó” baktériumok szinte előemésztik a lisztek tápanyagait, így azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, könnyebb megemészteni. De csak akkor ehetik meg, ha gluténmentes kovásszal készült – hívta föl a figyelmet Andrea.

(A borítóképen: Tilos a kenyér a lisztérzékenyeknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában