Interjú: Oláh Gergővel

2021.01.01. 14:00

Támaszom az Istenbe vetett hitem

Mélyszegénységből került az X-faktorba 2012-ben Oláh Gergő. Megnyerte a tehetségkutatót, és megváltozott az élete.

Apagyi Beáta

2020922 Budapest Oláh Gergő énekes raktárkoncertje fotó: Knap Zoltán KZ (BORS)

Forrás: MW

Fotó: Knap Zoltán

Oláh Gergő nehéz körülmények között, a családjának megélhetéséért küzdve indult el az X-Faktor tévés tehetségkutatóban 2012-ben. Bár tehetsége egyértelmű volt, a győzelem meglepte, és megváltoztatta az énekes életét. Sikerét megelőző életéről, a győzelem következményeiről és céljairól beszélgettünk vele.

Milyen volt az X-Faktor előtt?

Szerény körülmények között éltem a Nógrád megyei Karancslapujtőn. Elég korán kiderült, hogy szeretek énekelni. Édesapám – aki maga is nagyon muzikális – már másfél éves koromban tudta, hogy van érzékem a zenéhez. Ennek ellenére a kezdetekben inkább a tánc felé húzott a szívem, táncművészeti tagozatra jártam Nyíregyházán. A szüleim nagyon bíztak abban, hogy könnyebb életem lesz az övéknél. Ezért megkaptam mindazt, ami véleményem szerint a legfontosabb egy gyermek számára: a támogatást, a terelgetést, az útmutatást – szeretettel karöltve. A bátorításnak köszönhetően jelentkeztem tévés tehetségkutatókba. Megmérettettem magam többször a Megasztárban, a Csillag születik műsorában is. Aztán 2008-ban, amikor összeházasodtam a feleségemmel, megint a megélhetésünk került fókuszba. Néhány évvel később, két gyermekünk születése után újra lehetőségem nyílt az X-Faktorba jelentkezni, ami meghozta számomra a sikert.

Mit jelentett önnek a győzelem?

Sorsfordító hatású volt. Egyik pillanatról a másikra változott meg az anyagi helyzetünk, valamint a személyiségem is. Erősödnöm és fejlődnöm kellett. Nem volt egyszerű, a legnagyobb támaszom akkor is és most is az Istenbe vetett hitem. Bárki bármit mond, veszélyes terep az, amibe hirtelen belecsöppentem. Az ismertség, a hírnév hatalmas felelősséggel jár. Ha ehhez nincs megfelelő hátterünk vagy támaszunk, akkor könnyen bele lehet bukni.

Próbálták a sikereit kihasználni a környezetében élők?

Megjelentek olyan emberek a környezetemben, akik azt állították, hogy a rokonaim. Kérték, sőt elvárták, hogy segítsek nekik, mivel én pontosan ismerem a nélkülözést, így nem hagyhatom őket ebben a helyzetben. Ezeket mára tudom kezelni, a segítség viszont lételememmé vált. Folyamatosan figyelem a környezetemet, közel egy éve például 120 rászoruló család nehéz körülményein könnyítettünk élelmiszer-adománnyal.

A származása hátrány volt az érvényesülésben?

Sosem éreztem, hogy hátrányt jelent a származásom. Azt gondolom, hogy nincs is helye a szakmában ilyen jellegű megkülönböztetésnek. Büszke vagyok arra, hogy cigány vagyok, tudom, hogy feladatom van az életben, amit ez a tény nem hátráltat.

Sosem éreztem, hogy hátrányt jelent a származásom – Oláh Gergő

Érezte már úgy, hogy reményt ad másoknak a saját sikereivel?

Őszinte szándékom a segítség mellett jó példával szolgálni a romák számára. Van is egy motivációs programom, amivel próbálok útmutatást adni azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak, akik nem kapják meg otthon az ehhez szükséges segítséget. Rengetegen vannak, akik ennek hiányában elkallódnak. Biztatom őket, hogy higgyenek magukban, dolgozzanak keményen az álmaikért, céljaikért, legyenek kitartóak, akarjanak változtatni. A saját gyermekeimnek is ezt próbálom továbbadni. Fontos számomra, hogy jó embereket neveljek, ne a siker és a gazdagság legyen az elsődleges cél.

A gyermekei a nyomdokaiba fognak lépni?

Korai lenne elhamarkodott kijelentéseket tenni. Egyik kisfiam nagyon ügyesen dobol, érezhető, hogy van érzéke a zenéhez. Elképzelhető, hogy pár év múlva együtt állunk a színpadon. Ennek ellenére lesz választási lehetősége, mindenben támogatni fogom. Hiszen fontos, hogy azt csinálhassuk az életben, amit szeretünk, ami boldoggá tesz bennünket.

Mi motiválja?

Ami a legfontosabb, hogy a zenémmel értéket képviseljek, mély mondanivalót közvetítsek. Nem az anyagi vonzata mozgat, de az is hozzájárul a sikerhez. A legnagyobb elismerés számomra a Nemzetiségekért díj, amit a romák felkarolásáért kaptam. Ezek a visszajelzések sokkal fontosabbak, mint a videóim megtekintéseinek száma.

Milyen tervei vannak?

Nagyon sok! Szeretnék gyakrabban motivációs előadásokat tartani, valamint új dalokkal, zenei formációkkal megjelenni a közönség előtt.

(A borítóképen: Fontos, hogy azt csinálhassuk az életben, amit szeretünk, ami boldoggá tesz bennünket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában