Madárles

2021.01.17. 19:30

Császármadár a hegyekben

Hazánk egyetlen költő fajdféléjére utaló nyomokra talált a Bükkben a BNPI őrszolgálata.

Kiss Daniel

Fotó: Shutterstock

Császármadárra utaló életjelet észlelt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Természetvédelmi Őrszolgálata még decemberben – tette közzé a napokban a hírt a BNPI. A császármadár a hazánkban előforduló egyetlen költő fajdféle – írják –, mely a fogolynál alig nagyobb, zömök testalkatú madár.

Ritka és rejtőzködő

A főként növényi eredetű táplálékot (rügyeket, hajtásokat, leveleket, virágokat, gyümölcsöket, bogyókat), ritkábban hangyákat és azok lárváit, kisebb rovarokat, hernyókat is fogyasztó állat hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke félmillió forint.

A nemzeti park leírása szerint a császármadár tollazata feketével és barnával sűrűn mintázott, háta szürkétől a rozsdabarnáig sok árnyalatban előfordul. Szabad szemmel is megkülönböztethető a tojó és a kakas: előbbinek világos torokfoltja van, utóbbi pedig széles fehér szegélyű fekete folttal büszkélkedik és piros taréjt is visel.

Hazánkban csupán az Északi-középhegység néhány pontján fordul elő – olvasható a BNPI hírében. A talajon költ, fészke leggyakrabban földbe kapart mélyedés, melyben a túlszaporodott vaddisznóállomány jelentős kárt okozhat. Emellett a számára leginkább alkalmas élőhelyek – a változatos korú és fafaj összetételű, nagyobb kiterjedésű zavartalan erdők, tisztásokkal és állományszegélyekkel, ezen belül pedig különösen a nyirkos, nedves, dús aljnövényzet – megszűnése, felaprózódása is veszélyezteti a XIX. század végéig még vadászattól is megritkított egyedszámú fajt.

Rejtőzködő életmódja megnehezíti védelmét és a pontos állománybecslést – írja a nemzeti park igazgatósága. Mikuláskor sem közvetlen találkozás történt, a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálata a madár hulladékára bukkant, melyről a nemzeti park honlapján tettek közzé fényképet.

A császármadár a kihalással fenyegetett fajok (IUCN) vörös listáján, az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről szóló Berni Egyezményben és Európa biológiai sokféleségének védelméért létrehozott Madárvédelmi Irányelvben is veszélyeztetett állatfajként szerepel.

(A borítóképen: A császármadár kihalással fenyegetett faj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában