Magyar Rákellenes Liga

2020.12.08. 18:30

Az otthoni önvizsgálat ne csak lázmérés legyen!

A Magyar Rákellenes Liga a mindenkori megelőzésre hívja föl a figyelmet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Tipikus jelek utalhatnak daganatos megbetegedésre, ami odafigyelést igényel a pandémiás időben is. Fontos az önvizsgálat,

a szűrővizsgálatok és az esetleges tünetek észlelése még időben, hogy megelőzhessük a bajt.

Jelen helyzetben a napi lázmérés mellett a Covid–19 egyéb tüneteinek figyelemmel kísérése az elsődleges, és ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni. Csakúgy mint a tavaszi hullám idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritást élvez. A rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése a cél. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is zavartalanul folyik a kijelölt intézményekben.

A leggyakoribb tünetek

A Magyar Rákellenes Liga egy erre a célra készített plakáttal szeretné még egyértelműbbé tenni, mire kell figyelni, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni. Annak érdekében, hogy a komolyabb daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, a figyelmeztető jelekre oda kell figyelnünk. Ezek lehetnek az anyajegyen, szemölcsön látható változások, indokolatlan fogyás vagy nyelési nehézségek, továbbá nem múló köhögés, rekedtség. Ha a nő csomót, duzzanatot érez a mellben, a férfi pedig a herékben. Lehet egy fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul. Illetve a véres, szokatlan széklet vagy vizelet is ebbe a körbe tartozik. Ha ezen tünetek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleli, azonnal keresse fel a háziorvost, aki majd a megfelelő szakrendelésre irányítja a pácienst – javasolják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában